Вишковић: Српска има довољне количине хране

05.04.2022 Актуелно

Република Српска у овом моменту има довољно животних намирница, апсолутно нема мјеста за било какву панику. Не видим разлог за прављење кућних резерви – рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Нагласио је да у маркетима широм Републике Српске има довољно свих животних намирница.

– Све је под контролом. Република Српска у једној жетви за годину дана убере више од 200.000 тона пшенице и то су довољне залихе за грађане Српске. Наша једна жетва је довољна за двије године. Други ентитет има проблем са пшеницом, географски нема капацитете које има Република Српска, па самим тим нема довољну производњу пшенице. Због тога оно што се произведе у БиХ није довољно да се прехрани цијело становништво БиХ, те су нам потребни и ланци снадбијевања са сусједним земљама. Чињеница је да је дошло значајног поскупљење свих артикала, али имамо још увијек уредно снадбијевање и довољне количине хране. Не треба некотролисано правити кућне залихе – рекао је Вишковић.

Он је истакао да је Влада Српске путем НСРС покренула иницијативу по питању поскупљења, а то је да се ПДВ на основне животне намирнице са 17 одсто врати на 0 одсто, а да се опорезују са 22 одсто.

Вишковић додаје да је Влада такође упутила иницијативу да акцизе на нафту и нафтне деривате буду укинуте на мјесечном нивоу како би пратили ситуацију сходно дешавањима на свјетским берзама.

– Цијена електричне енергије за домаћинства и привреду остаће на нивоу који важи и данас. Неће бити никаквог поскупљења електричне енергије за наше грађане зато што је електрична енергија ресурс са којим управља и располаже Република Српска – наглашава Вишковић.

Он појашњава да је Влада приликом доношења буџета за 2022. годину припремила сет закона и мјера које су у том моменту креиране превентивно у смислу надолазеће инфлације.

– Крајем године смо имали очекивано благи раст инфлације и знали смо и тада да ће се то пренијети на први квартал 2022. године. Управо због тога смо 1. јануара 2022. године донијели низ мјера, као што је онај прелаз са нето на бруто, па укидање одређених парафискалних намета, доношење измјена одређених законских рјешења, гдје смо повећавали плате у јавном сектору, до 1.000 КМ пет одсто, а оне преко 1.000 КМ три одсто. Повећали смо и пензије, борачка примања, сва давања из буџета. Повећали смо грантове свим корисницима Буета у смислу да спремно колико је могуће дочекамо инфлацију у првом кварталу 2022. године – наводи Вишковић.

Он истиче да се поред низа законских рјешења које је Влада предузимала у првом кварталу ишло са низом мјера према рањивим и угроженим категоријама у Републици Српској.

– За социјално угрожене грађане обезбиједили смо робне пакете прије мјесец дана, па смо јавним кухињама дозначили одређена новчана средства. Путем Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства издвојено је додатних 10 милиона марака за помоћ пољопривредним произвођачима. У октобру прошле године смо путем јавног позива и Одјељења за инвалидску и борачку заштиту локалних заједница и градова увели у систем мјесечног примања све наше демобилисане борце који у датом моменту тешко живе и плаћамо им мјесечну накнаду у висини борачког додатка. Ишли смо корак даље, па смо прије мјесец дана свим тим људима дали једнократну новчану помоћ у висини од 100 КМ – каже Вишковић.

Он наглашава да Влада Српске апсолутно све држи под контролом.

Вишковић напомиње да је привредни амбијент у Српској убједљиво најповољнији у односу на БиХ и окружење.

– Стопе и доприноси су најмањи, цијене енергената такође најмање. Нафта и нафтни деривати су повољнији него у цијелом окружењу, а да не спомињемо ЕУ – истиче Вишковић.

Премијер такође напомиње да је Влада Српске донијела бројне бенефите како би олакшала рад реалном сектору, те повећала број запослених и плате радницима.

– Једно смо сигурно успјели, а то је повећати број запослених. Сада је стопа запослености највећа од када се тај податак мјери у Српској. Иако је плата приватна ствар између запосленог и послодавца, није реално да плате остају на истом нивоу јер многи наши привредници не продају свој производ по прошлогодишњој цијени. Влада је учинила све што је било у нашој моћи да помогне и једнима и другима – рекао је он.

Вишковић каже да су посљедње три и по године биле под великим оптерећењем.

– Имали смо поплаве, земљотресе, корону. Ту је и Украјинска криза. Размишљам да ли још нешто може да нас погоди. Изгледа да може. Већ сам се прилагодио на те ситуације и моје је да радим онолико колико знам и колико умијем. Да ли је то довољно оцијениће грађани. Економски показатељи иду на горе – рекао је Вишковић.

Архива