Ковачевић: Српска неће одустати од оног што јој припада по Дејтону

14.04.2022 Актуелно

Република Српска, без обзира на све притиске, неће одустати од борбе за оно што јој припада по Дејтонском споразуму и тражи да се у складу са овим споразумом и Уставом БиХ сједне за сто и разговара о отвореним питањима, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

– Нећемо одустати од борбе за оно што Републици Српској припада по Дејтонском споразуму – слободна и аутономна, самостална Српска у дејтонској БиХ. То је нешто од чега не планирамо да одступимо и наставићемо своју борбу у складу са Дејтонским споразумом, са Уставом БиХ и са Уставом Републике Српске – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, евидентно је да је Република Српска суочена са бројним притисцима, да се изабраним демократским лидерима који представљају грађане Српске уводе санкције само због тога што штите интересе Републике и понашају се у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.

Ковачевић је истакао да је једини интерес и циљ таквих да Републике Српске не буде.

– Поготово ако узмемо у обзир и ове информације које су изузетно озбиљне о угрожавању безбједности српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика – рекао је Ковачевић за Н1.

Он је поновио да њемачки дипломата Кристијан Шмит нема подршку Савјета безбједности УН, тако да високи представник у БиХ не постоји, те додао да оно што говори Шмит није релевантно.

– Свјесни смо да је Кристијан Шмит један човјек са озбиљном каријером политичара у Њемачкој, али у БиХ је дошао без икаквог легитимитета и његов долазак је потпуни промашај – навео је Ковачевић.

Ковачевић је навео да је оно што Шмит покушава да ради, а што не би имао право чак и да је високи представник, потпуно је скандалозно и скарадно.

Он је истакао да се потврдило оно што је раније речено, а то је да ће дјеловање Шмита у БиХ само додати раздор у земљи, јер се у БиХ испуњавају политичке жеље само бошњачког народа.

– Зашто би се неко договарао, ако му неко други испуњава све политичке жеље и намеће његове жеље, а да други морају то да прихвате и поштују – рекао је Ковачевић.

Говорећи о питању имовине, Ковачевић је рекао да је то питање ријешено Дејтонским споразумом, те додао да се евентуално може направити споразум између Републике Српске, ФБиХ и евентуално Брчко дистрикта.

Поводом изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да БиХ „још није оно за шта су се борили“ припадници такозване Армије БиХ, Ковачевић је рекао да ни Република Српска, нажалост, не личи на слободну Републику, за коју је погинуло 30.000 војника Републике Српске.

– Али, личиће увијек на ону Републику Српску, каква је потписана у Дејтонском споразуму и то нам нико и никада неће оспорити ни одузети – поручио је Ковачевић

Архива