Ковачевић: Нећемо одступити од заштите надлежности Српске

06.04.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оспорио је пет одлука Предсједништва – двије јер је споран начин избора чланова ЦИК-а БиХ, а три јер је образовање у надлежности ентитета а не БиХ, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

– Наш став по том питању је апсолутно непромијењен. Састав ЦИК-а је изабран супротно Изборном закону БиХ, супротно процедурама. Ријеч је о потпуно нелегитимном саставу ЦИК-а, који има један искључиви циљ, а то је да манипулативним радњама утиче на изборни резултат и да онемогуће оне који су већинска воља грађана Српске да буду побједници на изборима. Ни на који начин не планирамо давати било какав легитимитет таквим концептима – истакао је Ковачевић.

Он је за портал Српскаинфо изјавио да се остале тачке тичу образовања које је у потпуности надлежност Републике Српске, а не БиХ.

– Републичко министарство дало је негативно мишљење о тим тачкама. Ми смо раније преговарали са ОЕБС-ом да се јасно и видљиво знају резултати за Српску. ОЕБС је то у потпуности прихватио, али друга два члана Предсједништва БиХ одбијају да се то уради на тај начин. Инсистирају на томе да то буду искључиво резултати за БиХ, који би били потпуно неупотребљиви јер не бисмо знали шта треба да се промијени у Српској, ни шта треба у ФБиХ. Од тога не планирамо одступит – рекао је Ковачевић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић изјавио је да ће скупштински Колегијум засиједати до краја ове седмице, а да ће посебна сједница вјероватно бити одржана у понедјељак, када је крајњи рок.

Без консензуса, на 25. редовној сједници Предсједништва БиХ, одржаној 31. марта, усвојене су одлуке којима се одобрава закључивање два меморандума и три споразума, против којих је гласао Додик.

Ријеч је о Меморандуму о разумијевању између ЦИК БиХ и Мисије ОЕБС у БиХ, Меморандуму о разумијевању у вези са сарадњом у подручју избора између ЦИК и Државне изборне комисије Мађарске, Споразум о учешћу БиХ у међународном истраживању компјутерске и информационе писмености ИЦИЛС 2023, Споразум о учешћу БиХ у међународном истраживању о учењу и подучавању ТАЛИС 2024. и Споразум о учешћу БиХ у међународном истраживању трендова у знању математике и природних наука ТИМСС 2023.

Уколико Народна скупштина Републике Српске двотрећинском већином потврди Додиково „не“ у Предсједништву, то значи да се ових пет одлука поништава.

Архива