Ковачевић: Изостанак подршке Додику усмјерен је против Српске и њених грађана

02.04.2022 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је Милорад Додик послао захтјев за одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске јер је прегласан на сједници Предсједништва БиХ, те навео да ће се на дневном реду тог засједања парламента Српске наћи пет тачака дневног реда.

Ријеч је о одлукама усвојеним без консензуса на сједници Предсједништва БиХ 31. марта, које Додик у складу са Уставом сматра штетним по виталне интересе Српске.

Ковачевић је навео да је, између осталог, ријеч о сарадњи ЦИК-а БиХ са неким организацијама и земљама, те да власт Српске сматра да ЦИК има незаконит и нелегитиман састав, који манипулативним радњама жели да утиче на изборни резултат.

– Таквом ЦИК-у не намјеравамо да дамо било какву подршку јер је изабран мимо воље грађана Српске – рекао је Ковачевић и подсјетио да се посебна сједница, коју је затражио Додик, односи и на област образовања гдје потпуну надлежност има Српска.

Он је за АТВ рекао да у сваком случају прегласавања српског члана Предсједништва коначну одлуку и ријеч даје Народна скупштина Српске.

Ковачевић је рекао да они који било како избјегавају да подрже српског члана Предсједништва БиХ раде директно против Српске и воље њених грађана.

– Тиме стају на страну остала два члана Предсједништва – нагласио је Ковачевић.

Оцијенио је да је Предсједништво једино надлежно да одлучује о ситуацији у Украјини, те да оно на том плану није усвојило било какав став због чега дипломатски представници БиХ не треба да се приклањају било којој страни у сукобу.

Рекао је да се у вези с тим посебно лоше понаша и министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић, чиме се жели потпуно обесправити Српска.

– Милорад Додик у том смислу и слично нема проблем да Скупштини Српске каже да је она изнад било које институције у БиХ – рекао је Ковачевић.

Он је додао да власт Српске има лоша искуства са опозицијом у Републици, која је раније напуштала сједнице када се радило о виталним интересима Републике.

– Тиме су директно стајали на страну других чланова Предсједништва и давали им легитимитет да прегласавају Додика и све грађане Српске, што ће људи знати да оцијене на предстојећим изборима – рекао је Ковачевић.

Позвао је све парламентарне партије у Скупштини Српске да на предстојећој посебној сједници о заштити виталних националних интереса Српске гласају за Републику.

– Тиме Српску неће нико да угрожава, прегласава и обесправљује – рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о предстојећим изборима у Србији, Ковачевић је истакао да се очекује убједљива побједа Александра Вучића и СНС-а.

– Подржавамо стабилност Србије што је нама у Српској јако битно – рекао је Ковачевић и додао да Српска, која претендује да очува свој статус и надлежности у оквиру БиХ, има и имаће добре економске показатеље.

Архива