Додик: Српска није терет Србији

19.04.2022 Актуелно

Није тачно да је Република Српска терет Србији иако се та теза све чешће пласира у самој Србији, изјавио је српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик на на трибини у Београду о теми „Рат у Украјини – шта значи српска неутралност“.

Додик је наглаисо да, када је ријеч о помоћи, тај однос није једносмјеран.

– Нисмо терет Србији. Углавном, то је нешто што све чешће чујемо овдје. Па онда иде подтеза: „Нема Републиике Српске без помоћи Србије. Србија јесте помогла Српској гдје је, према договору са предсједником Србије Александром Вучићем, у свакој општини направљен вртић или школа. Али ии Српска је ту када је Србији потребно – поручио је Додик.

Додик је истакао да „ми имамо 36 одсто већу производњу електричне енергије него што нам је потребно, додавши да, када се на свјетским берзама десет пута повећала цијена струје, Српска није ишла на берзу да заради новац него је тај вишак испоручила Србији да надокнади неке дефиците.

– Ја нисам извлачио рачуницу, јер она и не треба да буде између нас. Ово говори да би они који „стално извлаче рачуницу“ знали да све није баш тако једносмјерно – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да је Српска економски знатно порасла, да је домаћи производ данас премашила 13 милијарди КМ, те да је до недавно дужи период имала дефлацију.

– Важна је што већа интеграција Српске и Србије. Раније сам предлагао да се уједине електропривреде у двије три функције. Није то изгубљена идеја. Требамо и даље да то чинимо – изјавио је Додик и поново нагласио да прича о терету није тачна и да то треба да се зна.

Говорећи о статусу Српске, Додик је рекао да би сад, кад би се излазило на референдум, „све што је живо изјаснило за независност Републике Српске“, а да је, опет, Србији у државном смислу најважније питање Космета.

– У националном смислу, сагласан сам да то треба да буде Република Српска, јер тамо живи милион људи – Срба. Косово је у државно-правном смислу најважнија ствар за Србију и ту нема спора. Питање Републике Српске се сигурно гледа кроз призму ове приче о самом Косову – рекао је Додик.

Република Српска и Косово и Метохија су, наглаисо је Додик, српска национална и државна питања.

– Зашто се у исто вријеме не може разговарати о оба? Били би јачи када би се истовремено разговарало о оба питања. Ми морамо то почети да тражимо – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска мора да има јасну позицију и да ако је српски народ страдао прошли вијек и био разједињен, у овом вијеку треба да има јасну националну стратегију и програм.

– Нека ово буде вијек нашег уједињења – поручио је Додик.

Када је ријеч о украјинској кризи, Додик је навео да је ријеч о глобалној причи и да је „наше да чекамо“.

– Ми овдје не можемо имати никакав посебан став о томе. Опције у којој Срби могу да се крећу су да остану на садашњој позицији, да се приклоне Западу или да се приклоне искључиво Русији – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је упозорио да се ствари убрзавају и да су ставови представника САД и Њемачке „најцрња верзија“ за Српску.

– Доказ о њиховим намјерама је именовање муслимана из БиХ на мјесто савјетника Бијеле куће за Балкан и на мјесто овлаштеног из Бундестага за БиХ – рекао је Додик.

Као наупечатљивије искуство које је стекао током 18 година на челним функцијама у Српској Додик је истакао сусрете са грађанима који му, ма шта радили и у каквим проблемима били, кажу да су добро, само да он настави да брани Српску.

– То је нешто што мене обавезује. Неком то не значи ништа, али мени је то ударац у срце. Када су ти људи спремни да тај свој тежак живот подреде том статусу, онда, шта ми онда говоримо. Наравно, има те непослушне елите – изјавио је Додик.

Архива