Додик: Српска може сама организовати изборе

03.04.2022 Актуелно

Република Српска ће на изборима добити демократску власт, а постоји и варијанта да сама организује изборе, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Нама је изборни процес отргнут, као и многе друге ствари. Република Српска је субјекат изборног процеса, а на нивоу БиХ се састављамо и нико се не бира на овом нивоу. То говори о интенцији оних који су стварали Дејтонски споразум да субјективитет над изборима преда ентитетима – рекао је Додик.

Он је поновио да Република Српска нема користи од БиХ и да је ради тога заустављена у развоју.

– Читам ових дана изјаве да не би било ове кризе и да сам крив што нема договора у Федерацији БиХ да су лидери Републике Српске пристали да се члан Предсједништва БиХ бира у парламенту БиХ, што је антидејтонски и антиуставно. Значи да смо увијек криви, што је невјероватно. На столу може само бити уставан избор чланова Предсједништва БиХ – рекао је Додик и навео да се неће понашати антиуставно.

Поновио је да се питање имовине неће рјешавати на нивоу БиХ, јер је ово питање ријешено Дејтонским споразумом и Уставом.

Коментаришући изборе у Србији, Мађарској и Словенији, Додик је оцијенио да Српска има одличне односе са постојећим структурама у Србији и Мађарској.

– Постоје различити резултати избора, а један од њих јесте да остане садашња власт у Србији, а исто је могуће и у Мађарској. Вјерујем да ће тако и остати, јер је воља народа таква и да ће у демократској процедури то бити и ојачано – поручио је Додик.

Архива