Цвијановић: Састанци Турковићеве са странцима служе само за блаћење институција и руководства Српске

19.04.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упитала је шта је сврха заједничких институција ако их бошњачки представници упорно злоупотребљавају, нагласивши да Бисера Турковић поново планира пут у Америку и поново, као и прије пар мјесеци, настоји заобићи амбасадора БиХ у Вашингтону само зато што је Србин и зато што она не жели да он присуствује њеним састанцима, јер они, по правилу, служе блаћењу институција и руководства Републике Српске.

– И онда се питамо шта је у њеном наступу то што одражава заједничко? Ништа. И шта онда раде те заједничке институције ако их бошњачки представници упорно злоупотребљавају. То је један узурпаторски метод наметања става једног народа, по правилу на штету другог, а често и друга два. Једноставно, дошло је вријеме да се каже – доста вас је било – поручила је предсједница Српске у интервјуу Срни.

На констатацију Срне да се један од притисака на Републику Српску односи и на враћање представника из Републике Српске у заједничке институције БиХ, Цвијановићева је рекла да представници Републике Српске нису ни отишли из тих органа, али је тачно да раде у неком посебном или боље рећи смањеном режиму, појаснивши да је тако дефинисано закључцима Народне скупштине Републике Српске.

– Међутим, дјелује да се некако заборавља зашто је до тога дошло. Повод је била наметнута измјена Кривичног закона БиХ од Валентина Инцка, што он није имао право да уради. То право нису имали ни ранији високи представници, али су упорно и наметали законе и санкционисали људе. Укратко, иживљавали су се и на појединцима брутално кршећи њихова људска права, али и на уставном систему мијењајући га мимо предвиђене процедуре – истакла је Цвијановић.

Она је указала да до урушавања тих институција долази због острашћених бошњачких политичара, а не Републике Српске, наводећи примјер Бисере Турковић и њених самоиницијативних потеза.

Упитана да прокоментарише чињеницу да бошњачки политичари не престају са оптужбама на рачун Републике Српске и упорно призивају санкције, предсједница Републике је оцијенила да то сигурно није рецепт ни за успјех заједничке државе, ни за њено очување.

– Што се тиче санкција, једнако су бесмислене, као и тражење бошњачке политике да се оне уведу. Само још више потврђују да постоји апсолутна спрега између оних који се питају у међународним круговима и сарајевске политике и само нас све више увјеравају да не смијемо одустати од оног што смо добили Дејтонским споразумом. Бошњачка политика је значајно радикализована, али странци на то не обраћају пажњу – нагласила је Цвијановић.

На питање да ли је и за сутра најављени протест Борачке организације Републике Српске под називом „Слобода“ у Бањалуци у функцији слања такве поруке, предсједник Републике Српске сматра да већина људи то тако схвата – доста је било неправде према српским жртвама, доста је било неуставне централизације земље и доста је малтретирања Републике Српске, њених институција и грађана.

– То што се опозиција одмиче од овог скупа није необично, јер се они годинама измичу од одлука које би требало да одразе јединствен став. Али, ипак, је тешко вјеровати да су отишли тако далеко да и овај потез БОРС-а, али и других удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата на тај начин понижавају и своде малтене на неко политиканство – истакла је Цвијановић.

Она је наглаасила да су у тим организацијама људи који сигурно гласају за различите политичке партије, па онда не види зашто би се СДС и ПДП ограђивали од њихових ставова ако се већ годинама ограђују од ставова институција Републике Српске.

– Али, то је њихова одлука и немам ништа против да се и ту виде наше јасне разлике – закључила је Цвијановић, која је потпредсједница СНСД-а.

Архива