Цвијановић: Акција „Бљесак“ примјер бруталног етничког чишћења

30.04.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је акција хрватске војске и полиције „Бљесак“ примјер бруталног етничког чишћења у којој је за само неколико дана 15.000 Срба протјерано из својих домова из западне Славоније, те изразила задовољство јер је Српска постала њихов сигуран д

Цвијановић је истакла да је те несрећне догађаје пратило и економско страдање, уништавање цивилних и вјерских објеката, по чему се види јасна намјера да се затре траг да су ту некада живјели Срби.

Она сматра да је најтрагчније то што је највише страдања било током избјегличке колоне и њеног бомбардовања, те да се то све дешавало у амбијенту у којем су мировњаци УН требали да успоставе апсолутни мир, стабилност и заштите цивиле.

– Они то нису урадили. Али, то није било једино мјесто које су чувале међународне снаге, а гдје су на крају се догодила велика страдања – напоменула је Цвијановић..

Она је изразила задовољство јер је Српска постала сигуран и стабилан дом за људе који су прогнани кроз акције као што је „Бљесак“, „Олуја“ и друге, које су дјело хрварских паравојних снага.

– Наша обавеза јесте да се окупљамо и обиљежавамо њихово страдање те изразимо своје поштовање и према жртвама али и према ономе што је била њихова идеја живљења, а коју је неко насилно узео и ишчупао из корјена – рекла је Цвијановић.

Окупљамо се, додала је, како би се и поуке из прошлости пренијеле будућим генерацијама, које треба да дају свој допринос даљем развоју и стабилности Републике Српске.

– Изузетно је важно да су нам институције стабилне и способне да испуњавају потребе својих грађана, а велика захвалност републичких институцја упућена је према Градишци, која је била прва контакт тачка гдје су наши страдалници покушали наћи спас себи, својој дјеци и породици. Градишка је одлучила тада да им буде сигуран дом, што је остала и данас – рекла је Цвијановић.

Архива