Додик у Бриселу упозорио: Муслимански национализам се шири у БиХ

15.03.2022 Актуелно

Муслимански национализам се шири у БиХ, и користи садашњу ситуацију како би изазвао хаос, да би уредили БиХ по свом виђењу, да буде чисто муслиманска земља, поручио је за РТРС Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, након обраћања посланицима Одбора ЕП за спољна питања.

– У Европи морају да разумију муслимански национализам. Да ли желе да имају муслиманску земљу, која ће бити сутра у свим терористичким нападима широм свијета, као што је била и до сада, јер у било којем нападу имали сте везу са муслиманима из БиХ – рекао је Додик.

Он је истакао да Срби и Хрвати никада неће дозволити да буду потчињени, да БиХ буде муслиманска држава.

– Не пристајемо на то, морају се уважити историјске и етничке чињенице, које прате и Устав – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је расправа у ЕП показала сву суштину БиХ у којој постоје различита мишљења.

– Од оних који заговарају неку врсту имагинарног грађанског уређења, које треба Србе и Хрвате да своди на националну небитну мањину и они који разумију шта је реалност БиХ. Ово је био покушај да се разумије о чему се у БиХ заиста ради. Било је и оних који су пријетили како треба неке политичаре склонити са политичке сцене. У суштини то бирају народ. Неки су умишљени да могу да учине више од онога што је њихова компетенција – истакао је Додик.

Он је поручио да се непотребно разговарало о паралели између сукоба у Украјини и БиХ.

– Муслимани желе да изједначе ова два сукоба, како би добили неке бенифите, што у суштини није тачно, јер је у БиХ био грађански рат, а овдје имамо сукоб двије државе. То се не може успоредити с ничим, осим по невиним жртвама, страдњима и разарањима – подвукао је Додик.

Истакао је да је јасно питао парламентарце шта је план за БиХ.

– Осим што нам стално појачавају услове за улазак у ЕУ. Зашто нам не помогну као што су некада то урадили са Бугарском и Румунијом да лакше дођемо до Европе. Слушали смо свакакве небулозе. Видљиво је било да један број парламентараца ради за муслимане у БиХ, постављајући питања само мени и Драгану Човићу, како су муслимани безгрешни и као да треба да се заштите. Паушална оцјена да се ми у Српској бавимо сецесијом, што није тачно, да се угрожава територијални интегритет БиХ, што је опет лаж – нагласио је Додик.

Архива