Додик у Бриселу: Престаните да нам помажете тако што нам правите проблеме

15.03.2022 Актуелно

Република Српска не повлачи ниједан потез да би се отцијепила од БиХ и да престану да помажу БиХ тако што праве проблеме, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у обраћању посланицима Одбора Европског парламента за спољна питања.

– БиХ је у перманентној кризи. Она је у кризи од формирања, није имала период успјеха без међународног интервенционизма који је узроковао многе проблеме које данас имамо – рекао је Додик и поручио да је БиХ недовршена и нестабилна.

Наводи да Република Српска хоће своју уставну позицију у БиХ.

–  И то није отцјепљење. Да би могли и ишли у реформе, морамо промијенити Устав. Устав није промијењен – истакао је Додик.

Истиче да реформе које су донесене не одговарају уставу.

– То је наш приступ, то је борба за уставни поредак, то је борба за устав. Зашто у дијелу европске јавности наша борба против антиуставних одлука Уставног суда, зашто ви то сматрате да је то дестабилизација? Није – поручио је Додик.Фото: РТРС

Поновио је да се бори за уставну БиХ, за уставну позицију и ништа ни више ни мање од тога.

– Дајте нам помозите да БиХ функционише као заједница према уставу – два ентитета и три конститутивна народа.

– То пише у уставу. Обезбиједите једнакоправност конститутивних народа и обезбиједите консензус као начин одлучивања како је предвиђено уставом и БиХ неће имати проблем – поручио је Додик.

Он је истакао да се не слаже са колегама, члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем и њиховим покушајима да се одржи стална тензија.

Поновио је да подржава територијални интегритит Украјине и додао да не ради по руском утицају, без обзира на стереотип.Фото: РТРС

– Веома сам поносан што БиХ из неког разлога није на листи санкција када је ријеч о испоруци енергената – рекао је Додик и подсјетио  да сав гас у БиХ иде у Сарајево, а само три одсто користи Српска.

Нагласио је да осуђује сваки рат, страдање, силу и кршење међународног права, као што је осудио и силу када је бомбардован Београд.

Додик је рекао да није тачно да се у унутрашње ствари БиХ мијешају Србија и Хрватска, што је Жељко Комшић изнио.

То је његов лични став, рекао је Додик и додао да је веома тешко направити демократију у мултиетничком друштву.

Фото: РТРС

Архива