Додик са Ердоганом: Конкретна помоћ за пољопривредни сектор у Српској и ФБиХ

12.03.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се данас са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом на Дипломатском форуму у Анталији.

Једна од тема разговора била је могућност да Турска пласира неопходе количина минералних ђубрива на тржиште БиХ, које су потребне за пољопривредну производњу овој години.

На темељу добрих односа српског члана Предсједништва и предсједника Турске, усаглашена је конкретна помоћ за пољопривредни сектор у Републици Српској и ФБиХ.

– Договорили смо да Турска одобри БиХ 50.000 тона минералног ђубрива, који су потребни пољопривредним произвођачима у БиХ, будући да су суочени са несташицом минералног ђубрива и високим цијенама на тржишту – рекао је Додик.

Он је навео да ће ова помоћ допринијети ублажавању евентуалних негативних посљедица када су у питању приноси свих пољопривредних култура и њихов квалитет.

Додик је изразио захвалност турском предсједнику на разумијевању и обећаној помоћи за аграрни сектор, поручивши да је тиме још једном потврђен пријатељски однос Турске према свим грађанима у БиХ.

На састанку је било ријечи и о украјинској кризи. Закључено је да нема провјена до када би сукоб могао да траје. Ердоган је рекао да редовно одржава телефонску везу са руским предсјједником Владимиром Путином. Додик пита зашто је онда неприхватљиво политичком Сарајеву ако он разговара са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом.

Додик је нагласио да је разговарао и са генералним секретаром НАТО-а и упознао га да је код нас ситуација стабилна иако неки покушавају да кажу супротно.

Рационално је и оно што је сада приоритет да се рјешавају економска питања. Подсјетио је да је власт у Републици Српској прва тражила смањење ПДВ стопе на основне животне намирнице,а да је накнадно СДС без договора у Народној скупштини то предложио у Парламентарној скупштини БиХ и тиме прекршио закључак Парламента

Интересантно је да је на пријему турски предсједник поводом рођендана Милорада Додика организовао малу закуску.

Архива