Додик игнорисао Шмита

12.03.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Анталији да БиХ нема високог представника, те да Кристијан Шмит, персона која се тако представља, није легитиман и легалано изабран.

– Кристијан Шмит није у БиХ дошао како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума, нити је његово именовање потврђено Резолуцијом Савјета безбједности УН која иначе потврђује високог  представника -појаснио је Додик говорећи на данашњем панелу „Будућност БиХ“.

Иако нелегалан, рекао је Додик, очигледно му не смета да се мијеша у унутрашње послове БиХ.

Интересантно је да је на Дипломатском форуму у Анталији, као и на данашњем панелу на коме је говорио Додик присуствовао и нелегални и нелегитимни високи представник Кристијан Шмит.

Извори Срне са овог скупа тврде да је Шмит јуче и данас безуспјешно покушавао на све начине да се приближи Додику како би камере и фотографи евентуално то забиљежиле и јавности презентовале, да би се стекао утисак да је Додик попустио и, ипак, разговарао са високим представником кога не признаје.

На крају када му то, упркос великом труду, није успјело јер је видио да Додик поштује институцију легитимности и легалности, Шмит је, по завршеном Додиковом излагању на данашњем панелу у Анталији, стао у ред заједно са неколико званичника који су чекали да Додику честитају рођендан. Али, на његову жалост, ни то му није успјело.

Додик је куртоазно пружио руку Шмиту, захвалио се на честитки, окренуо му леђа и отишао са сарадницима на примпремљену рођенданску торту, ускративши нелегитимног и, у овом случају, збуњеног високог представника за било какав дијалог, кога је Шмит желио.

Додик је тако, по ко зна који пут, јасно дао до знања да БиХ нема високог представника.

Архива