Додик: БиХ није повезана са дешавањима у Украјини

12.03.2022 Актуелно

БиХ није повезана са дешавањаима у Украјини, рекао је на панелу „Будућност БиХ“ на Дипломатском форуму у Анталији, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да карактер сукоба није исти.

– Украјина је колетарална штета у сукобу великих, док је у БиХ био грађански рат – рекао је Додик.

Додик је рекао да је овај Форум добра прилика за разговор јер је разговор у овом тренутку добро дошао.

– БиХ је по многима недовршена земља или као неки кажу, поједини нису завршили свој посао па су остали предуго да наметну своје виђење БиХ, не дозвољавајући да БиХ, својим унутрашњим капацитетом и договором политичких елита, народа и ентитета одговори на сваки изазов – истакао је Додик.

Истакао је да у БиХ нема капацитета за рат.

– Та прича је индукована изнутра или извана да би се скренула пажња на БиХ, како би се говорило о новим политичким рјешењима, али то није успјело – навео је Додик.

Додик је на панелу истакао да би волио да БиХ добије кандидатски статус ЕУ без условљавања, али да је мишљења да се то неће десити.

Додик је нагласио да БиХ у емотивном смислу није његова земља, и поновио да су годинама високи представници наметали одлуке и законе на штету конститутивних народа.

– Ако Бошњаци као већински народ желе да уживају у БиХ, мораће да се сложе и разговарају са Србима и Хрватима у БиХ – истакао је Додик на панелу „Будућност БиХ“ у Анталији.

Додик је истакао да БиХ има шансу само у договору три народа, да не постоји одлука о чланству у НАТО, а да је ЕУ циљ и да би жељели да се то убрза.

– Да би постала земља чланица, мора донијети одлуку, а те одлуке нема – рекао је Додик и додао да и Алијанси не треба оваква несређена БиХ, као ни да сарадња са тим војним савезом не прејудицира чланство.

Додик је истакао да од НАТО-а нико не тражи да интервенише у БиХ.

Додик је истакао да БиХ нема високог представника, те да Кристијан Шмит, персона која се тако представља, није легитиман и легалано изабран.

Кристијан Шмит није у БиХ дошао како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског споразума, нити је његово именовање потврђено Резолуцијом Савјета безбједности УН која иначе потврђује високог – појаснио је Додик.

На панелу је учествовао и бошњачки члан Предсјендиштва Шефик Џаферовић.

Архива