За изградњу средњошколског центра у Лакташима шест милиона КМ – Општина постаје град

12.02.2022 Актуелно

Републичке институције помоћи ће изградњу средњошколског центра у Лакташима са шест милиона марака, рекао је Милорад Додик, српски члан Предједништва БиХ, након посјете општини Лакташи.

Изградња средњошколског центра требала би почети у мају или јуну.

– Дирекција за путеве Републике Српске издвојиће за санацију магистралног пута Клашнице – Градишка 27 милиона марака, као и 17 милиона КМ за пут Клашнице – Прњавор, како би се ти путеви рехабитовали, јер су изнијели велики терет током изградње ауто-путева – појаснио је Додик.

Он је додао да ће републичке институције учествовати и у изградњи дјечијег вртића у Великом Блашку са 500.000 КМ, а комплетна инвестиција износи 800.000 КМ.

Са руководством општине разговарано је и о томе да Лакташи ускоро добију статус града.

– Општина Лакташи ће добити статус града до љета. Лакташи су по уплати ПДВ трећа општина у Републици Српској, и испуњавају услове да постану град – поручио је Додик.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић нагласио је да је разговорано са фокусом о развојним плановима за Лакташе у области саобраћаја, просвјете, туризма, али и рјешавању проблема експлоатације шљунка.

– При крају је израда пројектне документације за зграду средњошколског центра који ће имати велики значај, будући да 1.200 дјеце из ове општине похађа средње школе у Бањалуци – истакао је Бојић.

Састанку у згради Општинске управе присуствовали су министар финансија Републике Српске Зора Видовић, министар саобраћаја и веза Недељко Ћорић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић, министар просвјете и културе Наталија Тривић, као и директор Јавног предузећа „Аутопутеви Републике Српске“ Душан Топић и директор предузећа „Аеродроми Републике Српске“ Милан Рачић.

Архива