Вишковић: Устав – снажна препрека настојањима да се поништи достигнута аутономија Српске

27.02.2022 Актуелно

Република Српска са поносом дочекује 30. годишњицу од усвајања Устава, славећи га као један од најважнијих датума у историји нашег народа, изјавио је Срни предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је указао да су политички представници српског народа тог, судбоносног 28. фебруара 1992. године, доносећи први Устав тадашње Српске Републике Босне и Херцеговине, одредили правно-формални карактер Републике.

– Овај дан мора бити уписан у колективном сјећању српског народа, као дан кад су заступници политичке воље српског народа одредили нашу даљу политичку судбину. И 30 година послије, сигуран сам да није постојао други излаз, у тренутку док се српски национални корпус у тадашњој БиХ суочавао са отвореном намјером мајоризације и наметања туђе воље – нагласио је Вишковић.

Он је оцијенио да се, и послије 30 година, БиХ суочава са сталним захтјевима за промјеном њене уставне архитектуре, у хроничном напору политичког вођства једног народа да поништи достигнуту аутономију и самоуправу Републике Српске.

– И послије 30 година, изабрани предстваници нашег народа бију политичку битку за очување права српског народа унутар БиХ. При томе, Устав Републике Српске, без обзира на више његових измјена које је претрпио кроз године, остаје снажна препрека таквим настојањима – навео је Вишковић.

Он је указао да је Устав Републике Српске врхунски правни акт који гарантује слободу и заштиту сваком појединцу у Републици Српској, али и препрека политичким снагама из Сарајева које се све године боре за то да, његовим измјенама, буде што више БиХ, а што мање Републике Српске.

– Искрено се надам се да ћемо, у годинама пред нама, умањити такве антагонизме и да ће се у овој земљи више радити за свеопшту добробит сва три њена народа, а мање енергије трошити на поништавању права и уставних надлежности Републике Српске – закључио је Вишковић.

Архива