Вишковић: Буџетом повећан борачки додатак

01.02.2022 Актуелно

Пресједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да Српска за права бораца у овом моменту издваја онолико колико је у могућности, као и да су овогодишњим буџетом повећани борачки додатак и цивилне војне инвалиднине.

– Разговарали смо са легалним представницима тих категорија. Актуелна власт у Српској и скупштинска већина у којој је био и ДНС издвојила је значајно више средстава за борачке категорије – рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске, реагујући на наводе посланика ДНС-а да се мора повести више рачуна о борцима који су се данас окупиле испред парламента Српске.

Вишковић је подсјетио да је у септембру прошле године Влада утврдила мјесечно примање за демобилисане борце који су у тешкој материјалној ситуацији.

– Радимо у складу са финансијским могућностима, а прича опозиције да треба плаћати учешће у рату 5 КМ по мјесецу није реална јер би то значило додатних 250 милиона КМ из буџета – истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да се приводи крају јавни позив за стамбено збрињавање борачких категорија за шта ће бити издвојено више од 50 милиона КМ.

Према његовим ријечима, протест испред Народне скупштине, уз дужно поштовање, није протест бораца него „пар појединаца сумњивог моралног и сваког другог статуса“.

– Међу тим људима има и пресуђених лица и један од њих је са надимком Лија, који је утајио порез више од 1,8 милиона КМ. Бавимо се захтјевима легалних представника, а не било ког појединца – нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да су у Српској повећане плате, пензије, да су инвестиције више од двије милијарде КМ и да има 282.702 запослена лица, што је највише од њеног постанка.

Архива