Новаковић Бурсаћ: Своје особине доброг и послушног Бореновић жели да „пришије“ другима

09.02.2022 Актуелно

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да формални предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, који у посљедње вријеме Клуб посланика СНСД-а назива „Инцков клуб“, вјероватно ни сам не зна шта жели да постигне алузијом на везу између СНСД-а и бившег високог представника Валентина Инцка.

– Очигледно је посриједи покушај да сопствене особине доброг и послушног примаоца телефонских порука /на примјер од особе која се зове Ескобар/, „пришије“ неким другим људима – написала је Бурсаћева на свом Фејсбук налогу.

Она је истакла да се то у психологији назива пројекција, а у политици конфузија и безидејност.

Као прво, појаснила је, СНСД се „не враћа у заједничке институције“, него одлази у Сарајево да извршава своје задатке засноване на ставовима Народне скупштине Републике Српске и вољи народа који га је тамо изабрао, за разлику од ПДП-а, који је ставове парламента Српске грубо и без имало срамоте немилице кршио, и то на суштинским стварима од интереса за Републику.

– Најочитији примјер је израда и усвајење Стратегије спољне политике БиХ 2018-2023. /са лажима о општем консензусу за пут према НАТО-у…/, коју је писало министарство предвођено /Игором/ Црнатком, а усвојило Предсједништво у ком је сједио /Младен/ Иванић – указала је Бурсаћева.

О изборној вољи, додала је она, сувишно је и причати.

– Нису се могли ничим из Сарајева макнути, иако су се тамо позиционирали без посланичког и изборног легитимитета. А то се у политици, дакако, плаћа /на примјер поменутом Стратегијом/. Има тога још, нажалост – навела је Бурсаћева.

Када је ријеч о „тешким темама“, упитала је она, може ли ико да се сјети неке теме коју је ова партија покренула и изнијела у јавности, а да није у суштини манипулација /на примјер „афера кисеоник“/.

– Може ли се ико сјетити сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој се расправљало о заиста тешким темама, а да је ПДП није кукавички напустио? Има ли игдје икаквог резултата њихове власти, на примјер из мандата 2014-2019. на нивоу заједничких инстутуција? Шта је конкретно икад ПДП урадио? – пита Бурсаћева.

Она је истакла да се, у међувремену, негдје чак изгубило и оних 40.000 радника које су „запослили“.

– Дакле, на бази којих политичких активности и резултата се њима може вјеровати? Може ли ико да се поузда у људе који мијењају став сходно телефонским позивима или позивима са сарајевске сећије – упитала је Бурсаћева.

– Је ли ико чуо из те странке /иначе труста економских мозгова/ икакав приједлог или анализу у вези са галопирајућом инфлацијом која се прелива на наше просторе захваљујући штампању огромне количине новца без покрића у земљама и заједницама земаља које то себи могу дозволити – нагласила је Бурсаћева.

Истина је, подсјетила је, да су имали приједлог за промјене стопе пореза на додату вриједност /ПДВ/ за угоститељство и туризам у периоду ковид кризе.

Према њеним ријечима, свако ко нешто зна о ПДВ-у, зна да се тај порез обрачунава на остварен промет, а како њега није било у вријеме затварања, поставља се питање који економски маг је смислио да прави попуст на нечему чега нема? Директна подршка тој грани привреде је била боља опција и зато је тако било одлучено и спроведено.

– Кад смо код конкретне теме и приједлога за смањење стопе ПДВ-а на неке групе производа, ситуација је сљедећа – неоспорна је чињеница да је суверенитет Републике Српске у области индиректних пореза пренесен на ниво БиХ /а самим тим и један од могућих механизама регулације цијена и економске политике/, чиме су се лидери ПДП-а поносили и јавно хвалили назвавши овај чин својом вољом и одлуком, а не притиском странаца /види наwww.youtube.com: Политичка академија СДА Зеница – предавач Младен Иванић, 5:50/ – навела је Бурсаћева.

Она је оцијенила да ће бити потребно много енергије и времена да се поправи политичка, а и свака друга штета коју је та екипа направила сваки пут кад су имали неку моћ, а она се свакако прелива и на економске процесе и одлуке.

Бурсаћева је појаснила да пораст цијена, посебно увозних производа, који се дешава усљед инфлације и поремећаја на глобалном тржишту захтијева хитну реакцију, на мјесту и на начин како је то у овом тренутку могуће, због чега ће Клуб СНСД-а у Представничком дому предложити Закон о измјени и допуни Закона о ПДВ-у.

– Поменути закон предвиђа опорезивање по сниженој стопи ПДВ-а групе производа неопходних у свакодневном животу свих грађана и његово ограничено трајање. Шта год причали и мислили, имаће колеге прилику да се изјасне о њему. Зависно од директиве коју добију, наравно – закључила је Бурсаћева.

Архива