Ковачевић: Додик је за договор, а Изетбеговић за наметање странаца

06.02.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик жели да се постигне договор у БиХ, а Бакир Изетбеговић да странци намећу рјешења која ће одговарати само Бошњацима, што неће донијети добро никоме, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

– Додик жели да се постигне договор у БиХ и да буде задовољна Република Српска, али и други. Залаже се да се постигне договор да се сви осјећамо своји на своме. С друге стане, Изетбеговић не жели никакав договор, он жели да се настави ово стање – да странци намећу рјешења која ће одговарати само Бошњацима – рекао је Ковачевић за Вечерње новости.

Он је указао да то није прихватљиво ни Србима ни Хрватима и да неће донијети добро никоме, па у коначници ни Бошњацима.

Поводом изјаве лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића да је свјесно изграђен спин о томе да има блискије односе са Бањалуком него са Сарајевом и да је кључно то што Додик испоштује све што се договоре, што није случај са Изетбеговићем и бошњачком страном, Ковачевић каже да Додик поштује договоре које постигне са било ким, што је значајно, јер сви партнери могу да имају повјерења у њега.

Он је оцијенио да је Човић одазивом на позив и обраћањем у Народној скупштини Републике Српске показао да поштује Српску и њене институције.

– То је нешто што ми цијенимо. С друге стране, Изетбеговић је тај позив одбио, и то је нешто што довољно говори о томе ко и како поштује БиХ. Република Српска јасно постоји у Уставу БиХ. Све може да се мијења али чињеница да постоји Српска не може и то је нешто на шта се никада неће пристати – рекао је Ковачевић.

Он је указао да је лидер хрватског народа дошао у једну од институција у БиХ, обратио се посланицима, и покушао да допринесе будућем договору у БиХ.

Ковачевић каже да су критике које стижу на Човићев рачун из Сарајева и Загреба одраз оних који не познају реално стање у БиХ, односно чињеницу постојања Републике Српске.

– Они који га критикују нису добронамјерни и уопште не разумију БиХ и начин на који она може да опстане – рекао је Ковачевић, који је и портпарол СНСД-а.

Ковачевић је рекао да СНСД и Република Српска воде аутономну политику и да ће сами одлучивати о начину на који ће се понашати.

– Евидентно је да постоји много проблема у БиХ, и проблем око Изборног закона и да је неко, кршећи закон и Устав БиХ, изабрао чланове ЦИК-а – то се показало и на посљедњим локалним изборима у Добоју и Сребреници – рекао је Ковачевић.

Он каже да је екипа која је инсталирана у ЦИК-у на такав начин, није ту да би било шта побољшала по питању изборних процеса, већ искључиво како би манипулисала изборним резултатом и намјештала изборне резултате за СДА, Жељка Кошића и за опозицију из Републике Српске.

Архива