Каран: Живимо у парауставној држави

19.02.2022 Актуелно

Генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран потврдио је да је недавно саслушан у Тужилаштву БиХ у оквиру предмета „Напад на уставни поредак“, који је оцијенио наводним, измишљеним кривичним дјелом против интегритета БиХ.

Каран је поводом тога упозорио да је мјесто дијалога кључних фактора у БиХ, а то су ентитети, нажалост, премјештено у тужилаштва и суднице, односно у правосудни и тужилачки систем.

– У том смислу сматрам да је и ово што се дешава, односно поступак који се против представника Српске води пред Тужилаштвом БиХ, заиста трагикомедија – рекао је Срни Каран, који је и професор уставног права.

Каран је рекао да је дјеловање Народне скупштине потпуно усклађено са Уставима Српске и БиХ, те одговарајућим пословницима.

Он је поновио да се Српска залаже за изворни Дејтон, његове уставне оквире и нормативе којима је створена новонастала БиХ након распада бивше Југославије, док с друге стране постоје бројни, евидентирани покушаји растакања Устава БиХ.

Каран је рекао да је то чињено силом и наметањима високих представника, али и неуставним одлукама Уставног суда БиХ.

– И када смо смогли снаге да се томе одупремо, сада се сав сукоб уставног и неуставног премјешта у тужилаштва и суднице. Дешава се раскорак нормативног и стварног у БиХ до те мјере да се данас може рећи да живимо у парауставној држави или држави без устава. У том смјеру можда би било најбоље да Уставни суд БиХ донесе коначну одлуку и прогласи Устав БиХ неуставним – истакао је Каран.

Он је у вези са оним за шта се сада пред Тужилаштвом БиХ терете представници Српске и Народне скупштине рекао да нема елемената кривичног дјела.

– Доказ да Тужилаштво БиХ овдје отвара предмет јесте доказ огромног политичког притиска на тај орган у смјеру рушења Устава БиХ и унитаризације – рекао је Каран.

Он је рекао да се овдје суди институцијама Српске, прије свега Народној скупштини, иако су оне дужне да у оквиру Уставом утврђених права и дужности Српске утврђују политику, доносе и извршавају законе, друге прописе и акте, штитећи уставност и законитост.

Да парадокс буде већи, каже, истовремено се за Народну скупштину и њене закључке, као и Декларацију о уставним принципима, води и спор пред Уставним судом БиХ.

– То је дупли доказујући парадокс ове тужилачке фарсе са аспекта кривичног права. Нигдје у свијету се у парламенту, у оквиру његових надлежности, не може извршити кривично дјело. Свугдје су парламентарци апсолутно заштићени од кривичне одговорности, а у оквиру уставноправне и законодавне правне дјелатности парламентарних тијела – појаснио је Каран.

Каран је навео да је завршни чин овог политичко-антидејтонског дјеловања само континуитет директног напада на уставно уређење БиХ, а тиме и Српске као њене федералне јединице.

– Ово је и напад на односе који дефинишу такву БиХ и њене атрибуте. То је подјела суверенитета у коме је један од кључних носилаца Српска. То је и напад на самосталност институција БиХ, на начин доношења одлука заједничких институција, на подјелу надлежности и на одсуство супремације било ког нивоа власти у БиХ. Ово је само стварање унитарне државе што се може превести као мајоризација у смислу претварања БиХ у власништво само једног народа – рекао је Каран.

Архива