Додик: Српска и други колективитети да се заштите од клевете

01.02.2022 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик предложио је да Народна скупштина Републике Српске усвоји више закључака, међу којима је да нису нестали разлози због којих српски представници не учествују у раду заједничких институција БиХ, као и да се предложи закон да се Српска и други колективитети заштите од клевете, односно називања геноцидним.

Додик је истакао да то важи и за Републику Српску, али и за ФБиХ, те све народе да их нико не може називати геноцидним, за шта би била предвиђена затворска казна и да тај закон треба да се предложи Парламентарној скупштини БиХ.

Додик је предложио да закључак буде да се остаје чврсто при закључцима донесеним на прошлој сједници парламента Српске да се повлаче сагласности о војсци, индиректним порезима и високом судском и тужилачком савјету.

Предложио је и да се, када је ријеч о корупцији, донесу двије мјере – закон о суфинансирању субјеката страним средствима и да се преиспитају све садашње антикоруптивне мјере, да се формира тим који би то учинио, као и да што прије буде донесе закон о поријеклу имовине.

– Нема другог начина живота у БиХ, него да се иде из кризе у кризу. БиХ није мјесто у којем желимо да живимо. Наша политичка опција је БиХ са 2 ентитета и 3 конститутивна народа – рекао је Додик.

Додик је критиковао опозицију.

– Када подигнем љествицу тражећи за Српску више, опозиција изађе и каже да је то авантуризам. Желим да чујем шта они имају да кажу. Увијек су против свега. Наша политика је Република Српска – поручио је Додик.

Истакао је да Српска поштује Устав и Дејтонски споразум.

– Наше политике иду за тим да БиХ афирмишу као заједницу која је предвиђена Уставом и ништа више. Република Српска је данас одраз онога што смо жељели. Многи ће се сложити да је БиХ пропала земља – навео је Додик.

Додик је истакао да Српска данас има своју територију, легитимно изабрану власт и свој народ.

– Имамо добру међународну позицију и јасно дефинисан број пријатеља, више него што их је имала икада. Република #Српска има добру регионалну сарадњу – додао је Додик.

Поручуо је да Република Српска никад боље није стајала на економском плану,

– Њене институције функционишу и наша економија је најбоља до сада. Српска данас гради болнице и у Српској је врло лако препознати инвестиције – рекао је Додик.

Архива