Додик: СДА окупља ратне ветеране

13.02.2022 Актуелно

Ми знамо да СДА окупља своје ратне ветеране, покушава их мобилизовати и наравно покушава их организовати у некој заблудној причи о томе да евентуално нешто ће требати. Неће овдје бити никаквог рата, рекао је за РТРС, Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

– Окупљање у Бужиму очигледно да више није спонтано или нека пука реакција на нешто. То је нешто што је организовано, то је нека подмукла активност која је очигледно на простору читаве Федерације – нагласио је Додик.

Он је поручио да се овдје ради о политичком настојању муслиманског национализма, оличеног у СДА, и да окупља све њихове политичке партије, без обзира да ли је то десница, центар или љевица, који настоје да промовишу кључну идеју о једној држави за један народ, БиХ само за муслимане.

– И зато ова прича о грађанском уређењу, то није уопште безазлена прича. По принципу таквог уређења ми би као Срби били сведени овдје на грађанску мањину која би наводно требало да има нека своја права. Не, ми смо овдје суверени. Ова Република је суверена, власништво Срба овдје и других људи који ту живе, али већином су ту Срби и ми не желимо да изгубимо наш статус, не желимо да изгубимо наше политичке инструменте, да се боримо за очување и развој Републике Српске – рекао је Додик.

Он је подвукао да од реакције међународне заједнице нема ништа.

– Међународна заједница је на фону муслиманског екстремизма овдје. Хтјела или не, оно што чини администрација САД-а или бриселска администрација, они наравно имају своја објашњења за то, али стварајући причу о централној Босни, стварају унитарну државу у којој би требало да буде држава за један народ и за једну већину – истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да су му то рекли када је једном био у Стејт Департменту  са тадашњим замјеником државног секретара.

– Значи једна од три, четири најважније функције у Америци, поручио ми је  да се ја морам навикнути да БиХ има већински народ који се зове Бошњаци, муслимани, и да они имају право на ту земљу, а да ће он нама гарантовати управо ово – мањине. И зато смо ми овдје у борби свих ових 20 година. И зато је важно да будемо окупљени, да Република Српска покаже своју вољу сваких избора. Ово је учинила пропаганда, прије свега западна, како су избори неко давање. Не, избори су увијек очување наше Републике. Да није било воље народа, ова Република давно не би постојала – закључио је Додик.

Архива