Додик одговорио Џаферовићу који призива санкције

18.02.2022 Актуелно

Дан након што је Европски парламент предложио увођење санкција српском члану Предсједништва Милораду Додику и његовим сарадницима анализирају се домети усвојених амандмана.

Члан Одбора Народне скупштине Републике Српске за европске интеграције и регионалну сарадњу Срђан Мазалица очекује да ће се Хрватска, Мађарска и друге земље ЕУ успротивити. Подсјећамо, довољан је један глас против да Европски савјет не уведе санкције.

Док поједине европске земље одбацују, бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић призива санкције и Додика оптужује да је пријетња миру. Додик га подсјећа да је он довео прве муџахедине на тло Европе.

Приједлог Европског парламента о увођењу санкција Милораду Додику због наводне сецесионистичке политике није ни доспио до Европског савјета који о томе даје коначни суд, а дежурни браниоци БиХ „потрчали“ су да га поздраве.

Незабиљежено је у дипломатској пракси да један члан колективног органа који управља државом,подржава и тражи санкције другом члану. А Шефик Џаферовић управо то ради.

– Коментаришући ставове Европског парламента о БиХ, Џаферовић се сјетио дијалога у институцијама, уставног поретка и спровођења Дејтонског споразума. Није јасно шта га је спречавало да у протекле три године управо то ради. Његова реакција потврђује наше раније тезе да муслимани у БиХ нису спремни на дијалог и да очекују да посао за њих заврши неко други – рекао је Додик.

На Џаферовићеву изјаву да је пријетња миру, Додик одговара да је Џаферовић, а не он био домаћин првих муџахединских јединица на тлу Европе и да на бази такве ратне прошлости коју су обиљежили некажњени злочини над српским становништвом, конципира своје ставове. Проблем је што европски парламентарци своје ставове конципирају на основу медија који свакодневнео најављују рат у Украјини не улазећу у суштину проблема у БиХ.

– Некада заиста фрустуира то њихово неразузмијевање и та њихова површност. Прича како ће успорити и зауставити помоћ Републици Српској, де факто потврђује подијељеност државе, а ако се то деси онда и они сами сматрају да БиХ није цјеловита, не сматрају је јединственим економским простором – сматра предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Архива