Додик: О усташком злочину над Србима без испаљеног метка биће снимљен филм

06.02.2022 Актуелно

Прошло је 80 година од страшног злочина који на почетку Другог свјетског рата потврђује да је то било смишљено, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је данас присуствовао обиљежавању 80 година од покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у Дракулићу и околним селима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.Милорад Додик - Фото: РТРСМилорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је у питању био усташки план који је подразумијевао једну трећину побити, једну раселити, а једну превести у другу вјеру, што су предано радили од самог почетка.

– Чињеница да су то починили људи који су тада живјели у сусједству или заједно са Србима још значајније указује на трагичност тог догађаја. Жао ми је што злочинци нису одговарали, што је комунистички систем, сматрајући да треба да помјери народе и нације на простору бивше Југославије, био спреман да се одмакне од таквих злочина и да се то не процесуира. То је још један додатни злочин али мислим да ми, ова савремена генерација морамо да дамо одговоре на сва та питања – поручио је Додик.

Додик је истакао да није довољно само се сјећати већ да је веома важно да млађе генерације спознају начин и околности у којима се све то десило, а посљедњих година се управо на томе ради.

Српски члан Предсједништва БиХ је најавио да се припрема докуметарно-играни филм о усташком злочину над више од 2.300 Срба у бањалучком насељу Дракулић и околним селима који је почињен без иједног испаљеног метка.

– Морам да вас обавијестим да је у току разрада и припрема једног документарно-играног филма који би требало да прикаже стравичност ових догађаја и да то пренесе младим генерацијама. Сматрамо да је то најбољи могући начин. То ће радити професионалци, има различитих интереса. Што се тиче финансирања, видјећемо – рекао је Додик.

Додик је подсјетио на драматичну чињеницу да је више од 500 дјеце убијено у школи, да је само у том злочину кориштено хладно оружје, да је убијено више од 2.000 људи тако да није испаљен ниједан метак, а да то све говори о подлости, намјери.

– Сваке године све више људи долази, а то значи да се памти. Мислим да није довољно сјећање, потребно је памћење, јер оно траје и мора да остане вјечно – нагласио је Додик.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frtrs.vijesti%2Fposts%2F3275240626037197&show_text=true&width=500

Архива