Додик: Није поштено да се од Срба очекују симпатије према НАТО

15.02.2022 Актуелно

НАТО је два пута бомбардовао Србе без подршке Савјета безбједности УН и није поштено да се од Срба очекује да симпатишу оне који су бацали бомбе на њих, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Фајнаншел тајмс.

Додик је нагласио да је бомбардовање обликовало колективни осјећај Срба према Алијанси, те да су Срби, као и Руси, сумњичави када се ради о улози НАТО у Европи.

– НАТО је два пута бомбардовао Србе без подршке Савјета безбједности УН. То је обликовало колективни осјећај Срба. Није поштено очекивати од нас да симпатишемо оне који су бацали бомбе на нас – рекао је Додик.

Додик је истакао да његова агенда није повезана са руском и да БиХ треба да остане неутрална усљед растућег страха од руске инвазије на Украјину.

Према његовим ријечима, Запад је игнорисао мишљење Срба у БиХ када је ријеч о уоченим опасностима у мултиетничким друштвима и ограничавању спољног утицаја, док су предсједник Русије Владимир Путин и премијер Мађарске Виктор Орбан то прихватили.

– Саосјећам са Русијом, која верује да је њена безбједност неповредива и да треба да штити своју безбједност. Путин ми никада није рекао да морам било шта да урадим и увијек је поштовао Дејтонски споразум – навео је Додик.

На питање да ли је спреман да оствари своје пријетње у вези са повлачењем Републике Српске из институција на нивоу БиХ, Додик је одговорио потврдно, рекавши да Српску не треба олако схватити и да су Срби убијеђени да су у праву.

Додик је, међутим, посебно нагласио да неће ризиковати избијање насиља зарад спровођења зацртаних циљева.

– Не желим рат. То није наша агенда. Нећу жртвовати мир за статус Републике Српске – рекао је Додик.

Говорећи о санкцијама које су му увеле САД због наводног „подривања стабилности БиХ“, српски члан Предсједништва одбацио је такве оптужбе, уз напомену да „сецесија није један од његових циљева“.

– Уколико нема споразума који ће задовољити све стране, поставља се питање шта се онда дешава са БиХ. Али нема плана за сецесију – напоменуо је Додик.

Додик је нагласио да БиХ мора да задржи границе установљене Дејтонским споразумом и ширу аутономију за сва три конститутивна народа у БиХ, уз напомену да је нарушена равнотежа моћи и да је Бошњацима омогућен већи утицај.

– Уставне надлежности су се промијениле. Нивоу БиХ дата су неприкладна овлашћења. Нисмо одушевљени БиХ и она нам је наметнута – рекао је Додик.

Подсјетивши да западни политичари изјављују да треба учинити нешто што ће се „свидјети генерацијама за 100 година, невезано за Дејтонски споразум“, Додик каже да им говори да ће БиХ бити реалистична и да „страни политичари не треба да заузимају стране, невезано за свој идеализам“.

Додик каже да Бањалука према Дејтонском споразуму има право да контролише јавна средства, као што је земљиште, те да оригинални споразум није дао Сарајеву овлашћења над војним, правосудним и фискалним питањима.

– Како онда мене прозивају због тога што покушавам да осигурам поштовање /изворног Дејтонског/ споразума? – упитао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Говорећи о критикама Велике Британије након што је британски министар спољних послова Лиз Трас подржала америчке санкције у јануару, Додик је нагласио да се Британија враћа у БиХ да говори о интеграцији управо након што је та земља иступила из ЕУ.

Додик је упитао „да ли то значи да Лондон има право на свој став, а Република Српска не?“

Он је нагласио да ће санкције само ојачати њега и СНСД пред изборе у октобру.

– Имаћемо огромну већину. У неким другим мјестима, америчке санкције могу помоћи обарању политичара. Овдје, ако странци желе да некога казне или дисквалификују – та особа само добије већу популарност. Ја сам имао мању подршку прије /америчких/ санкција него сада – додао је Додик.

Архива