Додик не види ништа спорно у закључцима ХНС-а

20.02.2022 Актуелно

Хрвати имају једнака права као и остала два конститутивна народа у БиХ и баш због тога српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, не види ништа спорно у јучерашњим закључцима ХНС-а, на које је осуђујућим тоном реаговао СДА.

Милорад Додик, али и предсједник Србије Александар Вучић, коментарисали су и поруке шефа руске дипломатије о присуству бораца из БиХ, Албаније и тзв. Косова на украјинском ратишту.

Додик каже да ће са позиције српског члана Предсједништва од надлежних безбједносних служби у БиХ затражити провјеру информација, а у испитивање ће се укључити и Србија.

Закључци ХНС-а у којима се помиње реорганизација БиХ, а као ултиматум се постављају измјене Изборног закона, изазвали су оштра реаговања у политичком Сарајеву. Док СДА кao неприхватљиву оцјењује хрватску политику, сматрајући да она неће допринијети побољшању односа у Федерацији БиХ, Додик изричит – Хрвати имају право да захтијевају једнака права као и остала два конститутивна народа.

Дијалог свих у БиХ је, каже, гарант њеног опстанка. Игнорисање прегласавања једног народа, БиХ гура у дугорочну нестабилност, а одговорност ће сносити они који то не желе да виде, сматра Додик: „Одбијање муслимана да прихвате чињеницу да БиХ није њихов екслузивитет довела је БиХ, а посебно ФБиХ, у тачку у којој се данас налазимо. Повлађивање америчке и бриселске администрације жељама муслимана дугорочно дестабилизује БиХ“.

А у БиХ осим полемике о правима три конститутивна народа, предмет расправе је и даље изјава шефа руске дипломатије да се плаћеници из БиХ регрутују за рат у Украјини.

Додик каже да изјаву Сергеја Лаврова треба схватити озбиљно, будући да долази од једног од врховних ауторитета свјетске дипломатије.

Од надлежних безбједносних служби у БиХ затражиће провјеру података након чега ће обавијестити јавност:“Уколико се потврди тачност навода министра Лаврова, према тим лицима ће бити предузете све неопходне законске мјере.“

И предсједник Србије Александар Вучић затражиће од Русије информације о борцима са Косова и Метохије и БиХ.

Због ситуације на истоку Европе и западном Балкану, за сутра је сазвана хитна сједница Савјета за националну безбједност Србије. Наредних дана Београд ће посјетити секретар руског Савјета безбједности Николај Патрушев, што ће бити прилика да се испита тачност података о учешћу плаћеника на украјинском ратишту.

– Лавров у политичком дијелу говори јасно и не дешавају му се грешке као другима око чињеничних ствари. Дуго и добро памти, није лако са њим разговарати – наводи предсједник Србије.

Говорећи о Украјини, Вучић понавља да ће Србија поштовати међународно право и њен територијални интегритет.

Мишљења је да Западу смета што предсједник Русије Владимир Путим о питању Украјине користи сву слабост западне агресије на СР Југославију и понавља сличне аргументе које су они тада користили.

Запад, каже, жели заборавити НАТО агресију, сматрајући да би ипак требало рећи да су направили највећу грешку и упутити извињење за све злочине које су починили.

Архива