Додик: Хитно ријешити набавку лијекова за дјецу обољелу од ријетких болести

24.02.2022 Актуелно

Поводом 28. фебруара, Међународног дана ријетких болести, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетиће Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Састанку ће присуствовати и представници Савеза за ријетке болести Републике Српске, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва.

– Након што смо као Република основали Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и на тај начин омогућили да свако дијете има приступ дијагностици и лијечењу било гдје у свијету уколико је потребно, тако у наредном периоду као Република морамо обезбиједити и законски регулисати набавку лијекова за дјецу обољелу од ријетких болести – рекао је Додик.

Он је нагласио да ово друштво и одговорне институције за ову област морају пронаћи начин да се прије свега дјеци обољелој од ријетких болести обезбједи доступност лијекова, а родитељи поштеде финансијског оптерећења.

Додик сматра да се већ у марту пред посланицима Народне скупштине Републике Српске требају наћи нацрти закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању којим ће се регулисати и ово питање и на тај начин дугорочно ријешити проблем набавке лијекова, посебно оних скупих, за дјецу обољелу од ријетких болести.

Архива