Додик Борељу објаснио да Српска брани уставни поредак у БиХ

12.02.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је високом представнику ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепу Борељу у телефонском разговору, који је трајао готово сат и по, успјешно објаснио да Република Српска брани уставни поредак у БиХ и не руши га, како се то тврди.

– Основна питања која су била у фокусу јесу стереотипи који су просути у вези са терминима како ми рушимо Устав БиХ, што наравно није тачно. Позвао сам га да нам достави доказ о томе како ми рушимо Устав. Гдје пише да БиХ има право на правосуђе? Ако то има, ми смо спремни да прихватимо ту аргументацију – рекао је Додик данас новинарима у Лакташима.

Он је Борељу јуче поручио да нигдје нема става да је БиХ надлежна за правосуђе, осим у дијелу Уставног суда БиХ, и зато Република Српска има право да се прилагоди уставном систему БиХ.

– Ми смо они који бране уставни поредак овдје, а не рушимо га! То сам успјешно објаснио комесару Борељу.

Навео се да се цијели разговор вртио око тога како је неопходно завршити уставну, односно изборну реформу.

– То, нажалост, не иде, али они имају оптимизам у том погледу да ће Бошњаци и Хрвати успјети да заврше тај договор – рекао је Додик.

Поновио је став да ће из Републике Српске подржати договор који се постигне у ФБиХ, али само за два нивоа, а то је Предсједништво и Дом народа.

Архива