Додик: 1. март је фалсификат фалсификата

27.02.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да „1. март, који муслимани обиљежавају као тзв. дан независности БиХ, није никакав празник, већ синоним зла, страдања и увода у крвави грађански рат“.

Додик је нагласио да је поражавајућа чињеница да неко слави почетак рата, убиство српског свата на Башчаршији, паљење српске заставе, прегласавање и почетак етничког чишћења сарајевских Срба.

– Све то говори како муслимани виде БиХ. Како су је гледали 1. марта 1992. тако је виде и данас – БиХ чији су они власници, док су Срби и Хрвати за њих странци на својој земљи и на својим огњиштима. Те 1992. године они су послали јасну поруку какву БиХ желе – исту као што је данашње Сарајево у којем су Срби на нивоу статистичке грешке – нагласио је Додик.

Он је истакао да је 1. март непостојећи празник, фалсификат фалсификата и, прије би се могло рећи, дан жалости за све њене становнике.

– И данас, 30 година касније, код муслиманских лидера постоји исти порив да фалсификују историју, чињенице, уставну позицију БиХ као државне заједнице састављене од два ентитета – Републике Српске и ФБиХ и три конститутивна народа. Нажалост, та накарадна потреба муслиманског политичког Сарајева да своје ставове и интересе намећу свима нама који живимо у БиХ није данас ништа мања него јуче, прије пет, десет и 30 година. Како је било 1992. године када су одржали нелегитимни референдум, тако је и данас – указао је Додик.

Он је нагласио да је за будућност БиХ, ако је и има, неопходно поштовање онога што је суштина Дејтонског споразума и Устава, а то је да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа, на чему Република Српска све вријеме инсистира.

– Мајоризација било кога у БиХ неће донијети ништа добро и зато будућност БиХ је у поштовању воље свих који живе у њој, дијалог и договор – поручио је Додик.

Архива