Цвијановић: Све осим договора у БиХ је експеримент

02.02.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су у БиХ одржива само рјешења која су договор домаћих актера, а све друго је само експеримент.

– Надам се да ће сви у БиХ и ван ње то разумјети – рекла је Цвијановић за Политику.

Она је истакла да је најмање што се очекује од политичког Сарајева то да престане са деструктивним активностима према Републици Српској, што би било добро за нови почетак.

На питање да ли непоштовање Устава БиХ може бити и повод да спољни фактор предузме одређене кораке, Цвијановић је нагласила да Дејтон јесте прекинуо оружане сукобе у БиХ, али је истовремено дефинисао и уставноправни поредак на који су пристале све стране, а који је и основа за функционисање БиХ.

– Разлог због којег је БиХ данас нефункционална земља не лежи у дејтонском уговору или Уставу који је садржан у његовом 4 анексу, већ у грубој и противправној ревизији тог споразума и централизацији оног што је Устав предвидио да живи и функционише као децентрализовано. То је у великој мјери нарушило повјерење између конститутивних народа и створило амбијент у којем оно што имамо у пракси не одговара ономе што је прописао Устав – појаснила је Цвијановић.

Она је нагласила да се, у суштини, та централизација најчешће одвијала путем међународног интервенционизма, у складу са политичким жељама само једног конститутивног народа, на штету остала два.

– Дешавала се неуставна трансформација дејтонске БиХ, рушећи све принципе и унутрашњег и међународног права – рекла је предсједница Српске.

Она истиче да данас постоји парадоксална ситуација да поједине земље санкционишу и за наводно рушење уставног поретка оптужују оне који бране Устав и позивају на досљедно поштовање Дејтонског споразума, а охрабрују и подржавају оне који тај споразум разграђују.

– Уз то, води се опсежна кампања против Републике Српске гдје се пласирају лажи о наводном ратном сукобу, о сецесији, рушењу Дејтона и слично – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је за економски напредак потребна политичка стабилност и далеко више међусобног уважавања.

– Међутим, чини се да већ одавно политичко Сарајево емитује малигни утицај који се лоше одражава, како на ситуацију у БиХ, тако и на односе са сусједним земљама. Ту се непрестано настоји да се успостави доминација једних над другим у БиХ, али се и непрестано дијеле лекције сусједним земљама или се призивају санкције и кроз међународне канале шире лажи о другима са којима живе – рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, посебно је проблематично настојање политичког Сарајева да блокира стратешке пројекте које заједно реализују Република Српска и Србија, попут изградње хидроелектране „Бук Бијела“ и аеродрома у Требињу.

– Све су то лоши сигнали и стање је поприлично болесно. Република Српска је увијек имала конструктиван однос према свим пројектима који воде напретку, било да је ријеч о Федерацији БиХ или о земљама окружења и никада нам не би пало на памет да било шта блокирамо – поручила је предсједница Српске.

Када је ријеч о иницијативи „Отворени Балкан“, Цвијановић је рекла да је то одлична перспектива за цијели регион и да је сигурна да би корист од уклањања баријера имали како привреда тако и грађани.

– Ако је цијела Европа профитирала од отворених граница, укрупњавања тржишта и инфраструктурног повезивања, зашто не бисмо били довољно паметни да то примијенимо на нашем простору. Мислим да је рачуница врло једноставна и да таква иницијатива широм отвара врата интензивној сарадњи, а самим тим и бржем развоју наших економија – рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је додала да у блиској будућности не види шансу да се овај простор нађе у чланству ЕУ, али види у регионалном економском повезивању, јер би га све то заједно учинило и јачим и способнијим да уђе у ЕУ кад до тога дође или ако до тога једном дође.

На питање како оцјењује политичко поларизовање ставова предсједника и премијера Хрватске Зорана Милановића и Андреја Пленковића, Цвијановић је рекла да не би улазила у унутрашње односе различитих актера на политичкој сцени Хрватске нити било гдје другдје.

– Њих су бирали њихови грађани и њима полажу рачуне, а оно што ме једино интересује, било да је ријеч о непосредном окружењу или остатку свијета, јесте колико разумију суштину проблема у БиХ и да ли је оно што чине у корист или штету наших напора да овдје коначно направимо амбијент у којем ће се сви осјећати политички комотно да бисмо могли да се посветимо развоју – рекла је она.

Према њеним ријечима, и све док било ко изван БиХ заговара поштовање Дејтонског споразума и пуну равноправност свих конститутивних народа у БиХ у складу са Уставом и сматра да се он може мијењати само вољом свих – ту нема ничег спорног.

У осврту на недавну посјету Сјеверној Македонији, Цвијановић је оцијенила да је она била веома успјешна, како у погледу додатног јачања веза са српском заједницом, тако и у домену унапређења институционалне и привредне сарадње са том земљом.

– Имала сам прилику да разговарам са предсједником Стевом Пендаровским, градоначелником Куманова, руководством Привредне коморе као и са представницима српског народа и наших удружења у тој земљи – навела је предсједница Српске.

Архива