Цвијановић: Најмудрије је имати неутралан став

24.02.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је најмудрије да БиХ има неутралан став када је ријеч о ситуацији у Украјини и да постоји много озбиљних питања којима треба да се бави, попут властите економије.

Цвијановић је нагласила да се у БиХ о овом питању нису заузимали ставови, те да појединци износе личне ставове, а који не доприносе ничему.

– Ти људи из Предсједништва /Шефик Џаферовић и Жељко Комшић/ имали су потребу да наступе на тај начин зато што је од других међународних актера тражено да то ураде – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је важно у БиХ задржати мир, стабилност и да се надлежни баве својим пословима.

– Били смо изложени различитим нападима, методама и лажима, антисрпској и пропаганди усмјереној против Републике Српске, сврставали су нас у неке који би водили рат и да имамо сецесионистичке намјере што се показало нетачним. Територијални интегритет БиХ није упитан док се поштује Дејтонски споразум и свако има своју уставну позицију – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су сложена политичка и безбједносна времена, а као посљедица тога и економска, те да оно што недостаје БиХ јесте да користи механизме које користе и друге земље, попут Централне банке и осталог.

– Има много полуга које су неискориштене из тешко необјашњивих разлога, а имате потребе и привреде и реалног сектора да се те полуге користе. Нажалост, у БиХ смо много пута видјели да су и економски пројекти или привредне, инфраструктурне активности зауствљани из неких бесмислених политичких разлога, да не кажем чак и мржње – рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је за БиХ најбоље да нема уплитања странаца и да посао обаљају домаће институције, те да је Српска расположена да сарађује са сваким нивоом власти у БиХ да би имали колико толико политичко разумијевање неопходно за напредак.

– Република Српска треба да задржи стабилност, ово /ситуација на истоку Украјине/ нису наше утакмице. Наша утакмица је да будемо мирни, стабилни, да се изборимо за своје уставне надлежности. Да БиХ функционише као земља која је заснована на уставу и не буде земља пуна различитих неуставних примјера као до сада – истакла је Цвијановић.

Коментаришући засједање Националног савјета за безбједност Србије у вези са ситуацијом у Украјини, предсједница Српске је рекла да је Србија озбиљна држава која има легитимно износи своје ставове.

– У БиХ се до таквих ставова врло тешко долази због разних политичких препрека, али што се тиче Републике Српске – по многим суштинским, нацинално важним питањима стоји уз Србију – истакла је Цвијановић.

Архива