Цвијановић: Хрвати би дали штошта да могу да имају механизме заштите као Српска

01.02.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Бањалуци да се власт у Српској бави њеном позицијом, како се не би дошло у ситуацију да се брани њена суштина.

– Захвална сам лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу што је рекао да треба да чувамо Републику Српску, јер знам да би они /Хрвати у БиХ/ штошта дали када би могли да имају механизме које има Српска – рекла је Цвијановић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о економско-политичкој ситуацији у БиХ.

Она сматра да је штета што је лидер СДА Бакир Изетбеговић одбио позив да се обрати у Народној скупштини, те да Република Српска с њим има бројна неслагања о којима је требало да се разговара.

Цвијановић, која је потпредсједница СНСД-а, тврди да опозиција подмеће да СНСД прави коалицију са СДА, те да се владајућа већина у Српској није повукла у односу на раније донесене скупштинске закључке.

– Нико није ретерирао. Политика је саткана од различитих корака и процјена, дозволићете да овдје постоји једна већина која одлучује шта и кад се ради. Када дође вријеме моћи ће да се процијени шта је урађено – додала је Цвијановић.

Према њеним ријечима, званичници Републике Српске се на баве формирањем трећег ентитета и не желе да се дође у ситуацију да неко доминира у БиХ.

„- ко је држава заједничка онда заједно морамо рјешавати проблеме. Увијек ћу позивати на разговоре и добро је што је Народна скупштина отворена за свакога ко жели да презентује ставове. Вољела бих да се данас обратио и /лидер СДА Бакир/ Изетбеговић са којим имамо многа неслагања. Мене и ове људе овдје када био неко позвао било гдје разговарали би о рјешавању проблема – рекла је Цвијановић.

Она је подсјетила да се политиком, какву спроводи министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, жели рушити све што је Република Српска и зато је не сматра својим министром.

Коментаришући тврдње опозиције о криминалу у Шумама Српске, јавним предузећима и здравству, Цвијановићева је навела да уколико имају доказе све доставе правосудним институцијама.

Она је, када је ријеч о тврдњи посланика у Клубу СДС-а Небојше Вукановћа да га је напало њено обезбјеђене, навела да га нико није напао.

– Нас нико није напао, инсценирали сте ситуацију да бисте снимили фамозни видео клип. То ће бити филм у коме је једно лице лош глумац и режисер. На нама овдје лијечите фрустрације, а ваше колеге из опозиције причају да сте циркусант. Нисам очекивала да копирате Драшка Станивуковића који је сада само сјенка, јер га је елиминисала његова колегиница Јелена Тривић – рекла је Цвијановић.

Архива