„БиХ мора уважавати историјске и етничке реалности“

06.02.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да српска национална слобода никада није значила подјармљивање других народа и да је Република Српска слободна за све који у њој живе, а да БиХ мора да уважава историјске и етничке реалности.

Додик је у обраћању у Дракулићу на обиљежавању 80 година од усташког злочина над више од 2.300 Срба указао да прича да БиХ треба да буде грађанска води до оваквих стратишта.

– Срби су страдали, патили и сјећали се својих страдалих, али су морали и да науче да без државе нема слободе. Зато су 1991. године из тог искуства и жеље да слободно живе и направили Републику Српску – рекао је Додик.

Он је навео да је потребно памтити шта се десило на овим просторима у Другом свјетском рату како би се поставили снажнији темељи Републике Српске, додајући да се злочини не би десили да је Српска постојала 1941. године.

Додик је истакао да је Српска испунила завјет и оних који су страдали 7. фебруара 1942. године на подручју бањалучких насеља Дракулић, Мотике, Шарговац, те у руднику Раковац који су сматрали да за Србе треба обезбједити слободу.

– Српске слободе нема без српске државе и Република Српска је по свему данас држава – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Срби би у грађанској БиХ требали да буду национална мањина са правима којима би им неки други дали.

– Не! Ми смо та права изборили и нећемо их изоставити. Наставићемо да се боримо за то – рекао је Додик.

Он је нагласио да се треба бранити дејтонска позиција БиХ и да ће то наставити да ради без обзира што неки мисле да би то урадили боље или корисније.

Додик је рекао да Република Српска обиљежава сјећање на страдање Срба, јер је то програм Владе и да је питање да ли би људи окупљали у Дракулићу да нема Српске нити њене Владе.

– Зато је важно да Српска опстане и да буде снажна и јака и да се окупимо око ње. У сваком нашем човјеку мора бити доминантно осјећање за Републику – нагласио је Додик.

Он је рекао да Српска данас добро стоји, успјешно развија своју економију и издржава озбиљне нападе да се докине и укине.

Додик је навео да је Република Српска данас спремна за инвестиције и да инвестира, да води рачуна о сваком свом човјеку, те да данас од Бањалуке и других градова Српске нема сигурнијег мјеста у региону.

У околностима у којима се радило свих ових година, каже Додик, Српска је постигла свој максимум и сада је стабилна, сигурна и постала је уважени члан политичких процеса и одлучујући фактору у БиХ.

– Мимо Републике Српске у БиХ се не може десити ни једна одлука коју Српска не жели. Данас је Српска посвећена себи и морамо се борити за боље економске услове – поручио је Додик.

Он је истакао да је у политичком смислу јединство немогуће обезбиједити и да треба тежити већинској вољи народа који воли снажну и моћну Републику Српску у коју има повјерења.

Архива