Вучић: Мир и стабилност од кључног значаја за регион

14.01.2022 Актуелно

Мир и стабилност су од кључног значаја за цијели регион, оцијенили су на данашњем састанку у Београду српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

– Против Републике Српске и српског народа у БиХ се води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи – поручио је Додик.

Као примјер за то, српски члан Предсједништва је указао на обиљежавање Дана Републике Српске и најбруталније увреде које су тим поводом услиједиле из Сарајева и из уста многих западних политичара, а који су обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске представили као пријетњу миру.

– Насупрот томе, стварно угрожавање мира од муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули – истакао је Додик.

Додик је нагласио да је српском народу готово немогуће да се избори за правду и досљедно провођење Дејтонског споразума због једностраног и пристрасног приступа, прије свега САД, саопштено је из кабинета предсједника Србије.

Вучић је замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и Српске, наводи се у саопштењу.

Предсједник Србије је то предложио имајући у виду тежину позиције цјелокупног српског народа, а посебно непримјерене и неправедне притиске који се проводе против Републике Српске и њеног руководства.

– Свака одлука је на руководству Републике Српске, али Додика и све политичке представнике у Српској молим да размотре мој приједлог јер је јасно да неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност цијелог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и Српску – нагласио је Вучић.

Он је поручио да његова молба Додику и свим политичким факторима у Републици Српској „није захтјев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају“.

– Напротив, моја молба је да сто гдје треба да сједе представници Српске не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа – нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је понудио да Додику и свим институцијама и политичким представницима у Бањалуци образложи свој приједлог.

– Санкције САД против Додика и других званичника Српске су ужасан преседан. Једино могу да донесу катастрофалне посљедице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у цијелом региону. Санкције су увијек доносиле само проблем, а никада рјешење – истакао је Вучић.

Вучић и Додик договорили су одржавање великог сабора Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двије владе, за 27. јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Србије и Републике Српске.

На састанку је било ријечи и о томе да Србија припрема значајну финансијску подршку Републици Српској, те да ће о томе бити убрзани разговори.

Архива