„Српска неће одустати од својих уставних права“

08.01.2022 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић истакао је да све што Република Српска жели јесте да заштити и сачува широку аутономију, коју је добила у Дејтону, и да ће све учинити да то оствари.

Ковачевић је навео да ни Милорад Додик, ни руководство Републике Српске, ни њени грађани и народи не планирају да одустану од онога што су уставна права Српска, за које је више од 30.000 људи изгубило животе у крвавом грађанском рату, бранећи Српску, која је прије тога проглашена у миру.

Он је навео да Републику Српску за годину дана, за нових 30 година, за стотину година, у вјечности види као све јачу, слободнију и модернију, као мјесто, у којем ће сви њени грађани да живе слободно, уживају сва грађанска и демократска права и живе све боље.

Ковачевић је рекао да се Република Српска покушава константно представити као фактор нестабилности и узрок проблема и нека „баба рога“, али она функципнише потпуно стабилно, као и њене институције.

– Ми не желимо сукоб са било киме, поготово не са САД. Уважавамо снагу САД, али желимо да се коначно реално сагледа ситуација у БиХ. Без обзира на било чију снагу, не можемо да одустанемо од елементарних права грађана и онога што је приортет свих приоритета, а то је постојање Републике Српске – нагласио је Ковачевић.

Он је напоменуо да је Српска пристала да буде дио дејтонске БиХ и само у таквој БиХ спремна је да буде, а не у оној у којој се свакодневно крше демократска права српског народа, Српска развлашћује, отима њена имовина, брани економска сарадња са Србијом или било ким другим.

– То сигурно није БиХ којој желимо да будемо. Јака, стабилна Република Српска у дејтонској БиХ или касније у ЕУ је наш интерес, као и сарадња са Србијом која је од изузетног значаја за све у Српској – рекао је Ковачевић, који је захвалио грађанима и руководству Србије који су увијек подршка грађанима и Републици Српској.

Он је рекао да је Република Српска проглашена 9. јануара 1992. године, неколико мјесеци прије избијања крвавог грађанског рата у БиХ или како је Дејтон дефинисао „трагичног сукоба“, те да се у рату бранила, а Дејтоном добила међународну верификацију свог статуса, у чему је и изузетно важну улогу имала тадашња администрација САД.

Ковачевић је подсјетио да је та администрација размишљала између опција да ли да се Српској омугући рефендум о уједињењу са Србијом или да се створи оваква БиХ, те да је изабрана задња варијанта, а Српска је добила широку аутономију и све ће учинити да је сачува.

Ковачевић је рекао да су касније администрације САД допуштале да се грубо крши Дејтонски споразум, да се нарушавају права два равноправна ентитета, Српска и ФБиХ, да се одузимају права конститутивних народа, да се сваки пут све ради на штету два конститутивна народа, Срба и Хрвата, а у корист Бошњака.

Он је рекао да је 26 година од Дејтона нарушаван његов концепт равноправности ентитета, да су грубо отимане надлежности од ентитета у циљу унитаризације и централизације БиХ на штету Срба и и Хрвата, а у корист Бошњака.

Ковачевић је навео да Српска има значајан раст економије, стандарда, док с друге стране ФБиХ од избора већ четири године нема владу, ни предсједника и налази се у потуној блокади, али то очлигледно никоме не смета.

Ковачевић је истакао да ће Дан Републике Српске бити обиљежен у сваком граду, општини, сеоцету Републике Српске, а у свих девет градова ће бити концерти са музичким звијездама из Српске и Србије. „То је дан који нашим грађанима и те како значи“, рекао је он.

Говорећи о санкцијама које су САД увеле српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Ковачевић је рекао да Додик није одабрао америчке санкције, нити су оне посљедица његових потеза, него тога што неко не жели да прихвати реалност у БиХ.

Наводећи да америчке санкције против Додика нису нешто што може некога да обрадује, нити их Српска доживљава неозбиљно, Ковачевић је рекао да је евидентно да су те санцкије уведене против Додика само зато јер је био одлучан да заштити Српску и сва њена права која има по Дејтонском споразуму и Уставу БиХ.

Он је за телевизију Тањуг истакао да су санкције посљедица и тога што неко не жели да прихвати реалност у БиХ и да Додик, као демократски изабран политичар и представник Српске, њених грађана и српског народа, има јасну намјеру и задатак од грађана које предстваља да штити Српску, Дејтон и Устав БиХ.

Ковачевић је напоменуо да је често присуствовао састанцима Додика са представницима САД, на којима је сваки пут од Додика тражено да одустане од тога да се принцпијелно залаже за права Републике Српске и инсистирања на досљедном поштовању Дејтона, Устава БиХ.

– Тражено је да Додик одустане да Српској и њеним грађанима врати оно што Српској по Дејтону и Уставу БиХ припада. Никада нико на тим састанцима од њега није тражио да одустане од неке наводне корупције, како данас покушавају да дају легитимитет овим санкцијама које су уведене. Нарушавали су директно Дејтон и сада са оваквим поступцима /санкцијама/ покушавају да дају легитимитет. То није добар пут. Било ко ко уводи санкције или размишља о томе, неће ни на који начин допринијети рјешавању проблема у БиХ, напротив допринијеће продубљивању кризе – истакао је Ковачевећ.

Ковачевић је честитао Божић Србима у Србији, Српској, Црној Гори, на Косову и Метохији и расејању, а свим грађанима Српске и Дан Републике Српске.

Архива