„Срби су имали право на нерадни дан поводом Дана Републике“

12.01.2022 Актуелно

Срби запослени у заједничким институцијама БиХ имали су право да користе нерадни дан поводом обиљежавања и прославе Дана Републике Српске – 9. јануара, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Влада Српске регулише када је радни или нерадни дан, што важи за све Србе који раде у заједничким институцијама. Исто као што ФБиХ одлучује за Бошњаке и Хрвате, и ми ту ништа не споримо. Дакле, људи су користили своје право на прави начин. Ако други хоће још и на томе да „шиље“ неке своје политике – добро, видјећемо – рекао је је Додик.

Додик је поручио да раније отказане војне вјежбе Оружаних снага и Војске Србије може доћи на дневни ред само након смјене министра одбране у Савјету министара Сифета Поџића, који је поништио одлуку Предсједништва. Додао је да само на тај начин Предсједништво БиХ може поново одлучивати о томе, никако другачије.

Срби у Оружаним снагама сваке године имају проблем у вези са евидентирањем нерадног дана 9. јануара, истакао је замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.

Он је поручио да је то „ове године ескалирало до мјере да је у понедјељак дошла наредба да се попишу сви који нису тај дан били на послу и да се види на који начин ће то правдати“.

– То је ружна порука зато што је то било у вријеме Другог свјетског рата када су нацисти пописивали Србе, Јевреје, Роме. Сви који су тог дана били у канцеларијама ружно су се осјећали. Укупни односи у Оружаним снагама били су изузетно коректни све до момента када је у октобру прошле године Министарство одбране једнострано и некоректно отказало војну вјежбу са припадницима Војске Србије – поручио је Околић.

Архива