Радмил (Јова) Марић, рођен  05.10.1963. године у Фочи. Основну школу и гимназију завршио у Фочи.

Медицински факултет у Сарајеву завршио је 1989. године, специјализацију из опште хирургије завршио на ВМА,  специјализацију из васкуларне хирургије у КЦ Србије и ИКВБ Дедиње, у Београду.

Оснивач васкуларне хирургије у Универзитеској болници у Фочи, и више од двадесет година бави се лијечењем повреда и обољења крвних судова у овој установи. Консултант је из васкуларне хирургије за потребе болница у Требињу и Зворнику.

Био на стручним усавршавањима из васкуларне хирургије у више наврата у водећим клиникама у Чешкој и Мађарској. Један је од аутора књиге Хирургија/Кирургија која је написана за потребе студената и љекара свих медицинских факултета у Босни и Херцеговини.

Професор је  Медицинског факултета у Фочи, директор Универзитетске болнице у Фочи од 2018. године.  Добитник Хипократове награде, Захвалнице и Плакете Српског лекарског друштва Србије за резултате у области хирургије.

Захвалницу Удружења дијализираних, болесника Републике Српске добио за хируршку вишедеценијску помоћ у њиховом лијечењу. Активан и у друштвеном животу, посебно као спортски радник у КК Сутјеска Фоча и спортском друштву Медицинар. 

Бави се хуманитарним радом, и учесник је у свим хуманитарним акцијама како на локалном нивоу тако и шире. Ожењен,  има двоје дјеце.