Милорад Додик је српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине и предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД). Предсједник Републике Српске и предсједник Владе Републике Српске у више мандата.

Дипломирао је на Факултету политичких наука у Београду. Почасни је предсједник КК Партизан. Добитник је више признања и одликовања, као што је награда Фонда јединства православних народа из руку руског патријарха, Свети крст чувара Христовог гроба из руку јерусалимског патријарха, Ордена Светог Саве првог реда који додјељује Српска православна црква, Ордена Немањића, Ордена Републике Српске на ленти и Орден Републике Србије на великој огрлици.

Милорад Додик је рођен 12. марта 1959. године у Бањој Луци, од оца Богољуба и мајке Мире Додик. Живио је у Лакташима, гдје је похађао основну школу. Године 1978, завршио је Пољопривредну средњу школу у Бањој Луци; послије овога се уписао на ФПН Универзитета у Београду, на којем је дипломирао 1983. године.

Од 1986. до 1990. био је предсједник Извршног одбора Скупштине општине Лакташи. 1990.  године на првим вишестраначким изборима у СР Босни и Херцеговини изабран је за српског посланика Скупштине СР БиХ, као кандидат Савеза реформских снага. Током рата у БиХ, био је посланик Народне скупштине Републике Српске. У то вријеме, основао је Клуб независних посланика у Народној скупштини Републике Српске, чији су чланови били опозиција Српске демократске странке — која је имала већинску власт у Народној скупштини Републике Српске.

1996. године, послије Дејтонског споразума, из клуба је произашла Странка независних социјалдемократа и Додик је постао њен први предсједник. Странка се касније ујединила са Демократском социјалистичком партијом како би се оформио Савез независних социјалдемократа, чији је Додик и данас предсједник.

Милорад Додик је обављао функцију предсједника Владе Републике Српске у три мандата.

Побиједио је на изборима за предсједника Републике Српске 2010. са добијених 51% гласова. Дана 15. новембра 2010. године званично је ступио на дужност предсједника Републике Српске, положивши заклетву пред Народном скупштином Републике Српске. Вјерски обред инаугурације је обављен 15. новембра 2010. године у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањој Луци. Приликом обреда инаугурације, предсједник Републике Српске  Милорад Додик је положио заклетву.

На изборима одржаним 12. октобра 2014. са добијених 45,39% гласова по други пут је побиједио Огњена Тадића који је добио подршку 44,28% гласова, и мандат му се продужио до 2018. године.

На Општим изборима у БиХ 2018. због уставног ограничења могућности три узастопна мандата на мјесту предсједника Републике Српске, по први пут се кандидовао, и однио најубједљивију побједу за мјесто српског члана Предсједништва БиХ, са остварених 368.210 гласова; то је уједно, не рачунајући прве послијератне изборе, и највећи појединачни број гласова за позицију у Предсједништву БиХ од свих дотадашњих чланова и из свих народа.

Ожењен је, отац двоје дјеце.