Додик: Обиљежавање 9. јануара не смије се довести у питање

08.01.2022 Актуелно

Српски народ не смије довести у питање 9. јануар који спада у ред најважнијих дана Срба на овом простору, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да је због тога борба да се обиљежава овај датум, те напоменио да Република Српска није геноцидна творевина јер је настала прије ратних сукоба.

Подсјетио је да је данас разговарао са посланицима из Европског парламента, који долазе из Француске, те да је био умјеренији него они на конференцији за новинаре говорећи да сваки народ очува свој идентитет, има и чува своју територију, те његује своју традицију.

Идеја о грађанској Босни, рекао је Додик, једнака је идеји о усташкој држави у Другом свјетском рату, и то је нешто опасно што мора да се објасни пријатељима Срба.

Апсурд је, каже, да Српску и њене представнике, који хоће да се поштује Дејтон, зову антидејтонским.

Једна од тачака дневног реда на наредној сједници парламента Српске, према његовим ријечима, биће закон о Високом судском и тужилачком савјету, којим се уводи ВСТС у складу са Уставом и услиједиће именовања на територији Српске.

Зезнуто је кад лажу велики, рекао је Додик, говорећи о санкцијама које су САД увеле њему и Алтернативној телевизији и напоменуо да ће подмуклим мјерама, попут ММФ-а, покушати да оспоравају да се иде даље, али алтернатива постоји и неће се сломити слобода Српске.

Република Српска неће имати проблема, рачунамо да ћемо имати добру инвестициону годину, рекао је Додик за АТВ и додао да очекује повећање плате.

С друге стране постоји подривање, али и без тога се, каже, живјело до сада, те додао да ће тражити подршку од пријатеља.

Он је напоменуо да је лажна информација да Федерација БиХ има већу просјечну плату од оне у Републици Српској, те је указао на раст индустријске производње.

– Република Српска показује способност да може да буде самоодржива – истакао је Додик и нагласио да ће Република Српска славити своје рођендане, а америчка Амбасада, која каже да је то антиуставно, није позвана да о томе говори.

Додик је поновио да из опозиције данас нико није био на полагању вијенаца на Споменик палим борцима ВРС у Бањалуци, оцијенивши да је то више из мржње, а не из страха.

ПДП је на позицији пробосанске идеје, рекао је Додик и додао како опозиција доприноси сатанизацији Републике Српске.

Можда сам ја њима досадио, али ја сам све вријеме добијао изборе, нико ме није довео, на прошлим изборима сам добио највише гласова, рекао је Додик.

Истакао је да странци нису највећа опасност, већ то да не дођу издајници спремни да потпишу нешто што није у корист Републике Српске.

Он је поновио да је БиХ велика невоља, без визије, и зато се покушава силом међународне заједнице наметнути.

– БиХ сигурно неће опстати, а Република Српска ће из овога изаћи јача – закључио је Додик и грађанима поручио да рачунају на Републику Српску као што она рачуна на њих.

Архива