Додик: Неуспјех преговора у Неуму лош за укупне односе у БиХ

30.01.2022 Актуелно

Сматрам да за укупне односе у БиХ није добро што су пропали преговори странака из Федерације БиХ о измјенама Изборног закона БиХ под медијацијом међународне заједнице – рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је навео да оно што је могао да чује од лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића указује да готово није било никаквог помака, приближавања и да је општи утисак да политички представници муслимана нису хтјели договор.

– Они, по њима, имају добру варијанту да поново изаберу /Жељка/ Комшића и у том погледу задају дефинитивни политички ударац Хрватима као конститутивном народу на овим просторима. Ја мислим да то није добро – рекао је Додик у Бањалуци.

Додик је рекао да није добро да хрватски конститутивни народ буде мајоризован од стране муслимана.

– Они то настављају нескривено проводећи политику те мајоризације, политичког минимизирања политичких представника Хрвата. То сигурно не може да да ни добру атмосферу ни добар успјех у самој БиХ – рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је навео да су преговори у Неуму били „федерално питање“ између муслимана и Хрвата, истичући да су представници Републике Српске сматрали да немају разлога да разговарају о избору члана Предсједништва у Федерацији БиХ.

Истакао је и да је очигледно да сви напори које су уложили Европљани и Американци нису дали резултат.

Додик је указао да је проблем једног конститутивног народа проблем сва три конститутивна народа и да се то не може на било који други начин посматрати.

– Ми смо подржали оправдане захтјеве хрватских политичких представника да они имају адекватне, односно своје, представнике и да је то суштина и Дејтонског споразума и функционисања БиХ. Бошњаци, муслимани, желе доминацију, мајоризацију. То вјежбају над Хрватима у БиХ – истакао је Додик.

Архива