Додик: Нема могућности да Српска прихвати индиректни избор

26.01.2022 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да неће ићи на преговоре о Изборном закону БиХ јер је то ствар Федерације БиХ, те да не треба трошити вријеме, јер нема могућности да Република Српска прихвати индиректни избор.

Додик је, након састанка предсједника странака владајуће већине у Српској са вишим званичником Министарства спољних послова САД задуженим за изборну реформу у БиХ Метјуом Палмером и директорком при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајхорст, рекао да је кључно питање Изборни закон и изборна реформа која га дефинише.

– Ми из већинске коалиције у Републици Српској имали смо разговор. Колико смо разумјели, разговор ће се обавити и са представницима опозиције из Српске. Они су нам изнијели своју техничку агенду да обаве овдје разговор ујутро са Интерресорном групом, а онда иду у Неум – рекао је Додик.

Он је додао да ће Палмер и Ајхорстова покушати да нађу рјешење.

– У Неуму ће покушати да добију одређена олакшања која се реферирају на двије ствари, односно Предсједништво БиХ и Дом народа ФБиХ. Они сматрају да ће бити неопходне неке мале измјене Устава, како они то кажу, како би се обезбиједило да се донесе нови изборни закон. И то, наравно, не може без нас. Ми смо заинтересовани за рјешења везана за Дом народа у ФБиХ, јер смо свих ових година били потпуно дискриминисани као народ у ФБиХ. И с тим у вези, гледаћемо на који начин ће бити предложене промјене, да видимо и да буде омогућено да Срби могу бирати делегацију. И та делегација у правилу има попуну каква се предвиђа Уставом, а не да буде од 17, десет, девет, како је било – рекао је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку први пут разговарано о Дому народа ПСБиХ и начину избора представника.

– Народна скупштина Републике Српске има право да изабере своју делегацију и Републику Српску могу представљати и други, не само Срби. Да ли ће доћи БиХ у такво стање, то је ствар процеса. Али, у Републици Српској је прописан начин избора и Српска ће својом скупштинском већином бирати своју делегацију. Не тврдим да неће бити других народа у тој делегацији – рекао је Додик.

Архива