Додик: Договорено одржавање великог сабора Српске и Србије

14.01.2022 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем. Састанак је одржан у Вили „Мир“. Трајао је више од два часа и био је затворен за јавност.

Додик је навео да је упознао Вучића са актуелном политичком ситуацијом, те да предсједник Србије разумије позицију Српске.

Нагласио је да постоје проблеми када је ријеч о остваривању дејтонских права у БиХ и да званичници Српске ништа друго и не траже.

Српски члан Предсједништва подсјетио је на изостанак реакције међународног фактора на мобилизацију и говор мржње у Федерацији.

Договорено је одржавање великог сабора Србије и Републике Српске, укључујући и састанак двије владе 27.јануара.

Додик је истакао да су се он и Вучић сагласили да ситуација у БиХ уопште није једноставна и да тражи додатни ангажман свих.

Он је рекао да је Вучића упознао о чињеници да Република Српска има велики проблем са остваривањем њених дејтонских права и да је основни проблем како да Српска добије оно што је потписано и добијено Дејтонским споразумом.

Додик је поновио да Република Српска ништа друго и не тражи, осим уставне позиције коју има, а она се упорно руши одлукама, као што је одлука о земљишту и шумама и многим другим.

– А видимо да су веома посвећени томе. То угрожава директно нашу дејтонску позицију – додао је Додик.

Истакао је да о свему томе најбоље свједочи обиљежавање Дана Републике Српске када су на сасвим легалан и леигитиман начин биле постројене јединице полиције, које свакодневно обављају своје послове.

– А они су покушали од тога да направе велико чудо по свијету и да представе као угрожавање мира. А с друге стране, нема реакција међународног фактора на све оне изливе мржње које гледамо, мобилизацију „зелених беретки“ у Бужиму, и демонстрацији коју смо видјели привржености екстремној исламској политици и вриједностима – нагласио је Додик.

Он је додао да је захвалан Вучићу за посвећеност и познавање ситуације у Републици Српској и заинтересованост да се одбрани дејтонска позиција, која је јасна.

Архива