Цвијановић у Скопљу: Српска и Сјеверна Македонија немају отворених питања

27.01.2022 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састала се данас у Скопљу са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.

Предсједница Српске је рекла за РТРС да је састанак био конструктиван, у духу додатног унапређења пријатељских односа Републике Српске и Сјеверне Македоније.

Она је додала да Српска и Сјеверна Македонија немају отворених питања која би оптерећивала двије земље.

– Али на дневном реду имамо много области у којима треба да унаприједимо сарадњу, првенствено мислим на ближе повезивање у економском смислу, а рачунамо да ћемо и у инфраструктурном повезивању имати бољу везу у будућем периоду. На дневном реду је било и питање статуса одређених заједница, како Срба у Сјеверној Македонији тако и Македонаца у Србији и Републици Српској – рекла је Цвијановић након састанка за РТРС.

Она је истакла да да је радује отвореност и опредијељеност Сјеверне Македоније према иницијативи Отворени Балкан, те да Република Српска у томе види велику развојну шансу.

Предсједница Српске је додала да је на састанку са предсједником Сјеверне Македоније поновила да у БиХ, нажалост, нема потпуне сагласности у вези тог питања.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

У вечерњим часовима предсједница Српске присуствоваће Светосавској академији поводом националног празника Срба у Сјеверној Македонији.

У званичном дијелу програма планирано је њено обраћање званицама.

Цвијановић се претходно у Куманову састала са градоначелником Максимом Димитриевским.

Састанку су присуствовали и амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији Драган Јаћимовић и почасни конзул Србије у Куманову Владимир Стајић.

Цвијановић се након састанка са градоначелником Куманова, дружила са члановима Културно умјетничког друштва „Српски вез“.

Архива