Цвијановић: Првих 30 година слободе и преданог рада на очувању Српске

08.01.2022 Актуелно

Данас с поносом обиљежавамо наших првих тридесет година. То су три деценије од настанка Републике Српске, тридесет година наше слободе и преданог рада на њеном очувању, развоју и изградње, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обраћајући се присутнима на Свечаној академији поводом Дана Републике.

У периоду кад је Република Српска стварана, нисмо имали луксуз да се дијелимо, међусобно свађамо и упиремо прстом једини на друге, јер смо знали да је она претпоставка нашег опстанка и једина брана прегласавању, мајоризацији и новим страдањима – истакла је Цвијановић.

Управо зато, сматра предсједница Српске, Девети јануар је дан наше побједе, слободе, заједништва и нераскидивних веза између народа и институција Српске.

– У част овог празника вијоре се тробојке у свим нашим општинама и градовима, на нашим институцијама и кућама. Хиљаде наших младих људи од Херцеговине и Романије, преко Подриња и Семберије, па све до Посавине и Крајине, организују се сваке године како би обиљежили рођендан своје Републике. И управо је у тој младости садржана суштина Деветог јануара и гаранција да ће се он обиљежавати и у будућности – нагласила је она.

Цвијановић додаје да је идентитет Републике Српске, чији је саставни и неотуђиви дио и Девети јануар, укоријењен дубоко у људима ових крајева, а идентитетска обиљежја не подлијежу преиспитивању, ревизији, нити оспоравању.

– Ми не обиљежавамо Дан Републике да бисмо некога провоцирали већ као подсјетник на важну историјску чињеницу, као што то раде и друге републике и други народи свијета. И увијек то чинимо свечано, достојаствено и поносно. Ово је дан када се са посебним пијететом сјећамо оних који су дали свој живот бранећи Републику Српску, своја огњишта и породице – каже Цвијановић.

Додаје да управо њима дугујемо вјечну захвалност, али и упорну борбу за бољу будућност и очување Републике у чије темеље су уградили оно највриједније што су имали.

– Захваљујући њиховој жртви и нашем јединству, опстали смо у немогућим околностима, на медијском, а затим и на борбеном нишану најмоћнијих сила тога времена којима смо послужили као полигон, показна вјежба и погодна мета за њихове геополитичке циљеве – наглашава Цвијановић.Свечана академија (Фото: РТРС)

Сматра да се и тада показало оно што важи и данас, да је воља једног народа, а Република Српска то свакако јесте, најснажније утемељење сваке политичке заједнице и да је од пресудног значаја за њен опстанак спремност да се за њу једнако одлучно боримо и данас у миру.

– Даме и господо, драги грађани Републике Српске, поносна сам на оно што смо заједно постигли у протеклих 30 година. Упркос бројним изазовима који су нас пратили од самог настанка, Република Српска сваким даном манифестује способност да се развија и да напредује. То је видљиво чак и онда када су околности посебно тешке, а било је много таквих година – истиче предсједница Српске.

Наводи да су и претходну годину обиљежили политички притисци, оспоравања, наметања.

– Била је то и још једна година исцрпљујуће борбе са пандемијом. Али и поред свега тога, макроекономски показатељи упућују на опоравак наше привреде. Број запослених и износ просјечне плате су на рекордном нивоу што је велики успјех, али и наша велика обавеза за наредни период – рекла је Цвијановић.

Предсједница Цвијановић додаје да сваке године Република Српска изгледа љепше и изграђеније.

– Упркос тешким временима нисмо одустали од важних пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике, а наставили смо изграђивати и нове болнице, школе, вртиће, домове културе, спортске дворане и многе друге објекте који су важни за наше грађане.За наш даљи развој неопходни су нам мир и стабилно окружење – рекла је она и додала да нажалост, ни 26 година након рата и потписивања Дејтонског споразума, многи у БиХ и ван ње нису одустали од прекрајања оног што нам је тај споразум дао.

Ни мастило на Дејтонском споразуму није се осушило, а кренули су удари на Републику Српску, одузимање Уставом загарантованих надлежности, као и бесправно, антидемократско и антицивилизацијско насиље неизабраних странаца у БиХ којем смо изложени у континуитету.

– На наше позиве на дијалог, из Сарајева и са других адреса одговарају нам пријетњама, што ратом, што санкцијама, јер други језик очигледно не познају. Али, то није наш језик, нити је то наша политика. Ми говоримо језиком устава и демократије јер је устав рекао шта коме припада, а демократија налаже да од народа изабрани представници доносе законе и врше друге прописане послове, као и да одговорност за свој рад сносе једино према својим грађанима – каже Цвијановић.

Предсједница поручује – Легалисти смо – не тражимо и не желимо ништа више, и ништа мање од онога што је Републици Српској дато Уставом.

– У мултиетничким државама дијалог и договор су кључ успјеха. Тога у БиХ нема, али кривица не лежи на Републици Српској. Одбацујемо сваку лажну оптужбу и апсурдну квалификацију да рушимо уставни поредак тиме што тражимо поштовање Устава. Уставни поредак су рушили високи представници наметањем неуставних рјешења, а одговорност је на њима и за посљедњу кризу која је погодила БиХ – истиче Цвијановић.

Наглашава да Српска не прихвата терор нити злоупотребу заједничких институција БиХ за обрачун са надлежностима, интересима и правима Републике Српске, а ни са њеним грађанима. А, то је, нажалост, сматра она, упорно на сцени.

– Охрабрење је то што у нашем окружењу, али и у другим земљама има све више оних који су схватили да слика није црно- бијела и који све више разумију шта су стварни проблеми у БиХ. Али, треба рећи да су сви они који су разумјели гдје станује стварна деструкција на најбруталнији начин изнападани прво од политичког Сарајева, а одмах затим и појединих страних центара којима је у интересу да се очува лажни стереотип о наводно кривима и наводно недужнима. Наравно, то се ради смишљено да би се направио притисак и обесхрабрио свако онај ко би могао пољуљати ту лажну слику – наглашава Цвијановић.

Наглашава да је БиХ неуспјешна

– И нажалост, то је на штету свих нас. Али Република Српска не сноси ни одговорност ни кривицу за њен несупјех. Држава која је играчка у рукама других, а није власништво својих грађана, напросто не може бити успјешна. Без унутрашњег дијалога држава не цвјета него вене. Ни хиљаду наручених домаћих и страних експерата-галамџија неће је учинити успјешнијом, нити је могу очувати више него што би то могле учинити домаће снаге. И то не силом и не мржњом, већ користима које доноси својим грађанима – каже Цвијановић.

Додаје да осим сарадње унутар БиХ, користи за грађане Српске проистекле би и из економског повезивања на регионалном плану, али БиХ у њима не жели да учествује.

– Ми смо зато, живећи у дестимулативном амбијенту БиХ, у ових 30 година постојања Републике Српске, схватили колико је важно очувати снагу властитих институција, али и јединство наших институција и грађана. Дијалог са социјалним партнерима је незамјењива форма у трагању за бољим рјешењима и важно је да се он стално његује и унапређује. Потребе грађана ће и у наредном периоду остати у фокусу рада наших институција – сматра Цвијановић.

Предсједница Српске наводи да су наши људи били изложени бројним проблемима, али и неправди живећи у земљи која функционише на бази оспоравања и у којој свој наводни успјех многи мјере нивоом штете коју ће проузроковати Републици Српској.

 – Однос према рату, учесницима рата, ратним злочинима, као и жртвама био је и остао неправедан. Међународне донације су након рата издашно упућиване народу Федерације, а безобразно ускраћиване народу Републике Српске. Али, ми смо се окренули себи и зато смо успјели. Ми, наравно, не можемо живјети у прошлости, али неправде прошлости, ако се не исправе, увијек обиљеже и будућност – истиче Цвијановић.

Сматра да управо зато, Република Српска мора очувати своје механизме заштите и стабилно функционисање. Без јаких институција и својих надлежности она би била као птица без крила.

– Нама не смета БиХ у којој се не врши насилна централизација и у којој домаће, демократски изабране, институције раде свој посао и управљају процесима. Желимо да унапређујемо сарадњу са свима у региону. Наш природни и најснажнији ослонац је Србија, чијем руководству дугујемо велику захвалност за висок ниво политичког разумијевања, као и за бројне реализоване пројекте у готово свим нашим општинама и градовима – истакла је предсједница.

Радује је што ћемо и у наредном периоду заједнички градити широм Републике Српске.

– Неки од најважнијих планираних пројеката су изградња аеродрома у Требињу, хидроелектране Бук Бијела, као и аутопута Бањалука – Београд. Отворени смо за сарадњу и са свим другим земљама у регији, како билатерално, тако и кроз учешће у регионалним иницијативама које имају за циљ снажније инфраструктурно и економско повезивање цијелог региона – истиче Цвијановић.

Наглашава да би то било рационално партнерство које би донијело добре резултате свима нама, не само у привредном већ и безбједносном смислу.

– Важно је и да унапређујемо сарадњу са нашим традиционално највећим спољнотрговинским партнерима из Европске уније, као и да отварамо перспективе за нове инвестиције са Русијом и Кином. Опредијељени смо и да започету сарадњу са Мађарском додатно развијамо – додала је она.

Наглашава да је за првих 30 година постојања, Република Српска сазрела као модерна, стабилна и демократска политичка заједница свих њених грађана.

– Заједно смо прошли дуг, трновит пут и ни у једној етапи нашег развоја није било лако. Ипак, упорношћу и заједничким напорима савладали смо бројне изазове и препреке, као што ћемо, увјерена сам, савладати и оне који нам предстоје. Република Српска и њен институционални оквир једини су гарант нашег опстанка, дугорочног и одрживог економског развоја, као и боље и успјешније будућности – рекла је она.

Због тога, додаје предсједница, морамо очувати њен уставни капацитет, стабилност и снагу наших институција.

– Генерацијама које долазе желимо да оставимо мирну и сигурну Републику Српску у оквиру које ће моћи да граде бољу и просперитетнију будућност за себе и своје породице. И све што радимо данас, радимо с циљем да им обезбиједимо услове да живе достојанствено, у миру, да буду поносни на свој идентитет, на своју Републику и да то могу слободно да искажу, без притиска, без страха и без пријетњи – поручила је Цвијановић.

Истиче да нас је вријеме иза нас научило да истински вјерујемо у Републику Српску, у њен капацитет и способност да се креће путем развоја.

– Вјерујемо јер знамо шта смо заједничким снагама до сада постигли и са каквим недаћама смо се изборили. Свјесни смо огромних жртава положених у њене темеље, неизмјерног бола хиљада и хиљада ожалошћених породица, жена, мајки и дјеце одраслих без својих очева. Сјећамо се и тешког послијератног периода, процеса повратка и обнове домова, антицивилизацијског насиља међународних моћника и високих представника који су десетине и десетине људи санкционисали, без било каквог доказа, одузимањем елементарних људских права – права на рад, на политичко дјеловање, па чак и на судску заштиту, а потом и права на мишљење и изношење става – истиче предсједница Српске.

Каже, вјерујемо у Српску, јер знамо колико је труда требало да ублажимо негативне ефекте глобалне финансијске кризе, да се изборимо са катастрофалним поплавама, да се носимо са проблемима пандемије, као и да на политичком плану одолијевамо акцијама развлашћивања и насилној, неуставној централизацији.

– Да ли смо се икада запитали шта бисмо још могли и боље и успјешније да наши пројекти нису заустављани у Сарајеву само зато што их реализујемо са Србијом, или да се нисмо исцрпљивали око расподјеле прихода и разних међународних аранжама, или коначно да је Федерација БиХ исплаћивала зарађене пензије Србима који су избјегли у Републику Српску, или да нисмо морали бити жртва неуспјеха и несређених политичких односа у Федерацији БиХ – сматра она.

Цвијановић додаје да је данас празник, и довољно је рећи да је све оно кроз шта смо пролазили у посљедње три деценије, само додатно ојачало наше самопоуздање, као и вјеру наших људи у институције које не окрећу леђа, већ иду у сусрет свим изазовима, ма колико да су тешки.

– Честитам вам 30. годишњицу Републике Српске. Нека нам овај велики јубилеј буде на славу и понос, а нашој Републици залог за бољу, успјешнију и просперитетнију будућност. Живјела Република Српска! – поручила је предсједница Цвијановић.

Архива