Цвијановић: Првих 30 година слободе и преданог рада на очувању Српске

08.01.2022 Актуелно

Данас с поносом обиљежавамо наших првих тридесет година. То су три деценије од настанка Републике Српске, тридесет година наше слободе и преданог рада на њеном очувању, развоју и изградње, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић обраћајући се присутнима на Свечаној академији поводом Дана Републике.

У периоду кад је Република Српска стварана, нисмо имали луксуз да се дијелимо, међусобно свађамо и упиремо прстом једини на друге, јер смо знали да је она претпоставка нашег опстанка и једина брана прегласавању, мајоризацији и новим страдањима – истакла је Цвијановић.

Управо зато, сматра предсједница Српске, Девети јануар је дан наше побједе, слободе, заједништва и нераскидивних веза између народа и институција Српске.

– У част овог празника вијоре се тробојке у свим нашим општинама и градовима, на нашим институцијама и кућама. Хиљаде наших младих људи од Херцеговине и Романије, преко Подриња и Семберије, па све до Посавине и Крајине, организују се сваке године како би обиљежили рођендан своје Републике. И управо је у тој младости садржана суштина Деветог јануара и гаранција да ће се он обиљежавати и у будућности – нагласила је она.

Цвијановић додаје да је идентитет Републике Српске, чији је саставни и неотуђиви дио и Девети јануар, укоријењен дубоко у људима ових крајева, а идентитетска обиљежја не подлијежу преиспитивању, ревизији, нити оспоравању.

– Ми не обиљежавамо Дан Републике да бисмо некога провоцирали већ као подсјетник на важну историјску чињеницу, као што то раде и друге републике и други народи свијета. И увијек то чинимо свечано, достојаствено и поносно. Ово је дан када се са посебним пијететом сјећамо оних који су дали свој живот бранећи Републику Српску, своја огњишта и породице – каже Цвијановић.

Додаје да управо њима дугујемо вјечну захвалност, али и упорну борбу за бољу будућност и очување Републике у чије темеље су уградили оно највриједније што су имали.

– Захваљујући њиховој жртви и нашем јединству, опстали смо у немогућим околностима, на медијском, а затим и на борбеном нишану најмоћнијих сила тога времена којима смо послужили као полигон, показна вјежба и погодна мета за њихове геополитичке циљеве – наглашава Цвијановић.

Свечана академија (Фото: РТРС)

Архива