Жунић: Високи представници дерогирали Дејтон; Вријеме за враћање надлежности

10.12.2021 Актуелно

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић рекао је данас да је Дејтонски споразум дерогиран одлукама високог представника, Уставног суда БиХ и условљавањем међународне заједнице, те да је крајње вријеме да отете надлежности буду враћење Републици Српској у складу са изворним Дејтоном.

Представљајући на посебној сједници НСРС Информацију о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, Жунић је рекао да су високи представници годинама прибјегавали незаконитим одлукама и годинама развлашћивали Републику Српску са жељом да остане празна структура без икаквих надлежности.

Истакао је да је циљ незаконитих одлука високих представника и ОХР-а централизација БиХ која би тако постала власништво најбројнијег бошњачког народа.

– То што су високи представници незаконито одузимали надлежности Српској довело је до тога да БиХ постане власништво бјелосвјетских бирократа – рекао је Жунић.

Он је истакао да је формирањем ПИК-а направљен терен за кршење апсолутно свих права у БиХ.

– То тијело је 1997. године дозволило високом представнику да одузима једну по једну надлежност од Републике Српска – истакао је Жунић.

Жунић је поручио да никакав високи представник не може бити изнад Устава и договора три конститутивна народа о њиховој будућности.

– Република Српска је изабрала пут који представља повратак правном оквиру у БиХ – рекао је он, поручујући да Република Српска жели мир.

Информација о преносу надлежности са Републике Српске на ниво БиХ, са приједлогом закључака, приједлог је предсједнице Републике Српске, Владе Републике Српске, српског члана члана Предсједништва БиХ и клубова посланика СНСД, СП, ДЕМОС, УС, НПС и Посланичке групе НДП.

Архива