Вишковић: Српску препознати као енергетског лидера на овим просторима

28.12.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Фочи, гдје је озваничен почетак радова на изградњи енергетског система Хидроелектране Бистрица, да се иде ка томе да Српска у наредном периоду буде препозната као енергетски лидер на овим просторима.

– Ми тај статус желимо, желимо да идемо још брже у тај развој и видимо ту шансу Републике Српске, управо у чистој, зеленој, еколошкој енергији. Тиме ћемо направити бенефите за све грађане Републике Српске у финансијском дијелу, али и да значајно дамо допринос очувању животне средине – рекао је Вишковић.

Он је предложио менаџменту Хидроелекране Бистрица да у будућности објекте Бистрица Б1, Б2а и Б3 назове по великанима Николи Тесли, Михајлу Пупину и Милутину Миланковићу.

– То ће да буде наша порука да ми цијенимо и наше људе који су прије нас радили исто тако велике послове за Србе гдје год живјели – истакао је Вишковић.

Он је навео да је његов одлазак у Кину данас овдје валоризован и то не само у смислу да се гради већ да Српска за партнера има једну тако моћу компанију као што је АВИК, наводећи како је за ове овдје услове и просторе скоро непојмљиво да неко има пола милиона радника, милијарде промета.

Вишковић је у обраћању подсјетио да Република Српске слиједи све директиве ЕУ, све оно што од ње тражи енергетска заједница, да данас има 60 одсто производњу из термоелектрана, па мора убрзано да тај проценат мијења у корист зелене енергије обновљивих извора.

– Ми смо то у Влади више него озбиљно схватили – истакао је премијер и подсјетио на деценијски пројекат Бук Бијела за који је рекао да иде својом динамиком и неће се одступити од реализације тог пројекта.

Напоменуо да су недавно код нотара овјерили потписе највећих званичника Републике Српске да већ послије Нове године буду потписани уговори са кинеском банком и кинеским извођачем са изградњу Хидроелектране на Дабру.

– То је деценијски пројекат Херцеговине и овог дијела Републике Српске – рекао је Вишковић и подсјетио да су већ потписани уговори, донесене одлуке и изабрани стратешки партнери за градњу електрана које се односе на сунчано и вјетроенергију и све оно што ће, како је истакао, Српску препознати у наредном периоду као енергетског лидера на овим просторима.

Према његовим ријечима, Републике Српска и поред свих притисака којима је сваки дан изложена, има свој пут и бира своје партнере.

Он је захвалио Кини, наводећи како је компанија АВИК сто одсто власништво државе и да не би могла доћи овдје и радити да иза тога не стоји подршка Кине.

– Поносан сам на ту чињеницу. Поносан сам на чињеницу што смо овдје могли да чујемо и химну Републике Српске и химну Кине поред ових застава које никоме нису пријетња већ су заставе развоја, просперитета свих који желе добро БиХ – нагласио је Вишковић.

Ни Кина ни Српска, истакао је, нису реметилачки фактор, сметња у развоју било коме на просторима БиХ и самог региона.

– Ми желимо даље да се развијамо и имамо право изабрати партнере на том нашем путу развоја – рекао је Вишковић.

Он је напоменио да компанијом АВИК има још договорених пројеката, мимо Бистрице, а односе се на Угљевик и саму општину Фоча, те да се у наредним данима и мјесецима иде ка тој реализацији.

У Фочи је данас у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, више министара и представника Амбасаде Кине у БиХ, озваничен почетак радова на изградњи енергетског система Хидроелектране Бистрица, који ће се састојати од три степенасто распоређене електране Б1, Б2а и Б3.

Хидроелектане се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча-Сарајево, а свака ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Укупна инсталисана снага овог система је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Цијена изведбеног уговора је 103 милиона евра, а инвеститори су предузеће Хидроелектране Бистрица и предузеће Хидроелектране на Дрини, које је већински власник.

Новчану подршку пружиће и Електропривреда Републике Српске.

Извођач радова је Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг – АВИК.

Архива