У Рафинерији нафте Брод у рад пуштена гасна компресорска станица

17.12.2021 Актуелно

У Рафинерији нафте Брод у рад је пуштена гасна компресорска станица, чији рад је омогућен доводом природног гаса гасоводом којим је Рафинерија спојена са гасним системом Хрватске.

Догађају су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Радован Вишковић, који су поручили да је ово изузетно значајан пројекат за Републику Српску, али и цјелокупну енергетску стабилност.

Вишковић је изјавио је да је пуштање у рад гасне компресорске станице велики дан за Републику Српску, али и за Рафинерију нафте којој је дат нови импулс у раду.

Додик је истакао да пуштање у рад гасне компресорске станице у Рафинерији нафте Брод значи додатну енергетску стабилност и безбједност Републике Српске.

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас да је реализација пројеката компаније „Зарубежњефт“ резултат договора предсједника Русије Владимира Путина и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Генерални директор компаније Зарубежњефт“Сергеј Кудрјашов рекао је да је стратегија ове компаније у БиХ дугорочно присуство и развој инфраструктуре.

Генерални директор Рафинерије нафте Брод Анатолиј Караљус рекао је да је гасна компресорска станица важан пројекат чија реализација је почела 2020. године.

Рад гасне компресорске станице омогућен је доводом природног гаса гасоводом којим је Рафинерија Брод спојена са гасним системом Хрватске.

Архива