Тегелтија: Џуел да почне да се бави темама за које је плаћен, а не политиком

08.12.2021 Актуелно

Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је Срни да је крајње вријеме да шеф канцеларије Међународног монетарног Фонда Едру Џуел престане да се бави политичким темама у БиХ и да почне да ради посао за који је плаћен, а то је сарадња БиХ и ММФ-а.

Реагујући на изјаву Џуела да би се расформирањем Управе за индиректно опорезивање „доказано добар оквир за прикупљање пореза у БиХ распао“ и „угрозило благовремено сервисирање спољног дуга БиХ“, Тегелтија је рекао да је од доласка на функцију шефа канцеларије ММФ-а, од којег је прошло двије године, Џуел познат само по великом броју интервјуа које је дао медијима у БиХ у којима се бавио политичким, а не темама које су у надлежности ММФ-а.

– Његов мандат у БиХ остаће упамћен и по томе што је у том периоду БиХ прекинула аранжман са ММФ-ом, а није успостваила нови, све због чињенице да су приједлози ММФ-а управо били политичког карактера умјесто економских тема важних за грађане БиХ и њихов економски напредак, што је уобичајено да се налази у аранжману са ММФ-ом – рекао је Тегелтија.

Он је упозорио да је крајње вријеме да се са том праксом престане и нагласио да „Џуел не брине о томе како ће се прикупљати приходи у БиХ и како ће БиХ сервисирати свој спољни дуг“.

– Нема потребе да о томе брине Џуел. Грађани БиХ и надлежне институције ће одлучити како ће БиХ прикупљати пореске приходе у својој земљи и како ће сервисирати спољни дуг – рекао је Тегелтија.

Предсједавајући Савјета министара је упозорио да су односи БиХ и ММФ-а тренутно на најнижем нивоу од када је успостављена сарадња са овом међународном финасијском организацијом, те истакао да је то је тема којом би требало да се баве преставници ММФ-а у Сарајеву, а не политичком ситуацијом у БиХ.

– Позивам шефицу Мисије ММФ-а Алину Ијанцу и шефа канцеларије ММФ-а у БиХ Едру Џуела да са свим нивоима власти у БиХ раде на враћању међусобног повјерења и усвајању новог арамнжмана – нагласио је Тегелтија.

Архива