Свечано пуштена у рад гондола Пољице на Јахорини

18.12.2021 Актуелно

На Јахорини је отворена новоизграђена кабинска гондола Пољице, два шестосједа, два ски-лифта и седам километара нових вјештачких оснијежених стаза. Гондола је капацитета 3.600 скијаша, а два шестосједа могу да приме 9.400 скијаша.

Гондолу су свечано отворили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Велики инфраструктурни пројекти, ски-лифтови сидро и тањир, оспособљавање стазе за спуст послије 30 година, седам нових километара за осњежавање, као и расвјета стазе „Новак Ђоковић“, урађени су уз подршку Владе Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ, речено је на свечаном отварању.

– Част ми је овдје бити и свједочити о још једном успјеху који смо несумњиво остварили заједничким напорима, не само градећи све ово на Јахорини, него доказујући да то можемо – рекао је Додик.

Он је честитао и захвалио Олимспијском центру и свим пријатељима који су били укључени у реализацију овог пројекта.

– Ово је резултат велике визије као неодвојивог плана развоја модрене и слободне Републике Српске. Све што радимо, радимо на добробит младих генерација у Српској које долазе да наставе наш пут – рекао је Додик.Фото: Срна

Према његовим ријечима, власти у Српској наставиће са инвестицијама широм Републике Српске у свим областима привредно-економског дјеловања.Фото: РТРС

Вишковић је рекао да без улагања нема бенефита и резулатат што смо и данас покаазали на Јахорини као и више пута до сада

– Водили смо рачуна да инвестирамо у најмодернију ски и туристичку инфраструктуру и то ћемо радити и убудуће, а ускоро на Игриштима и на Мањачи – рекао је Вишковић.

Директор ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић рекао је да је гондола Пољице њихова највећа инвестиција и да су ову зимску сезону дочекали као број један ски-центар у југоисточној Европи.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић рекао је да је ОЦ, захваљујући визији руководства и кључних институција Републике Српске, један од најбољих примјера осмишљеног системског инвестирања у Српској.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек рекао је да влада велико интересовање инвеститора за Јахорину. Најавио је да би у сљедеће двије године требало да почне изградња и гондола од Пала до Јахорине, затим изградња мултифункционалне дворане на Јахорини, као и гасификација Јахорине.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица, обраћајући се присутнима, цитирао је једног свештеника из околине Мокре Горе, који је рекао да би „сви да живе у рају, а нико неће да умре“, алудирајући на љепоту Јахорине, чисту природу и неопходност поштивања умјетности.

Архива