Ковачевић: Закључци НСРС у складу са Уставом и Дејтонским споразумом

17.12.2021 Актуелно

Због политичког процеса враћања дејтонских надлежности, Република Српска и њене институције изложене су осудама, разним квалификацијама, сталним пријетњама санкцијама. Истовремено појачана је дипломатска активност и присуство страних званичника у БиХ.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић истакао је да је суштински да су закључци Народне скупштине Републике Српске о враћању надлежности у складу са Уставом Српске, Уставом БиХ и Дејтонским споразумом.

– Српска води политичку борбу за своја права. Ми се враћамо ономе што је суштина Дејтонског споразума – нагласио је Ковачевић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Нагласио је да Српска позива на дијалог и разговор.

– И Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи жели да чује све стране – рекао је Ковачевић.

Ковачевић додаје да Република Српска тражи права која се поштују у цијелом свијету

– Онај ко има конструктиван приступ, схватиће наше захтјеве, јер ми само понављамо да желимо да се вратимо у уставни поредак – поручио је Ковачевић.

Ковачевић је подвукао да се ВСТС БиХ не може бавити закључцима Народне скупштине Републике Српске.

– И ВСТС је се користи као политичко средство за борбу против права Срба и Хрвата. То је неприхватљиво. Заборављају да је оснивач ВСТС-а и Република Српска. Многе ствари које је Српска дала као услове за оснивање ВСТС-а, нису испоштоване – додао је Ковачевић.

Нагласио је да ће Српска формирати свој ВСТС.

Архива